1. Στην Υπουργική Απόφαση Κ3-8010/8-8-2007 (ΦΕΚ Β΄ 1600/17-8-2007) «Καθορισμός των απαιτούμενων προϋποθέσεων-εξετάσεων, που αποδεικνύουν την εμπειρία, τις ικανότητες και τις γενικές εμπορικές και επαγγελματικές γνώσεις των διαμεσολαβητών στην Ασφάλιση», στην παράγραφο Ι αναφερότανε το εξής:
«Η απαίτηση βεβαίωσης παρακολούθησης προγράμματος διδασκαλίας καταργείται και αντικαθίσταται από την βεβαίωση επιτυχίας στις εξετάσεις που διενεργούνται από την Τεχνική Επιτροπή Εκπαίδευσης και Εξετάσεων Διαμεσολαβούντων
Τα μητρώα των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών διαμεσολαβητών καθώς και των συνδεδεμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, τηρούνται στα αρμόδια Επιμελητήρια».
2. Στην Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος 16/21-5-2013 (ΦΕΚ Β΄1257/23-5-2013) «Εκπαίδευση και πιστοποίηση γνώσεων των (αντ) ασφαλιστικών διαμεσολαβητών», στο άρθρο 13 «Τροποποιούμενες και καταργούμενες διατάξεις», στην παράγραφο 9, αναφέρεται το εξής:
«Η παρ. Ι της ΥΑ Κ3-8010/2007 αντικαθίσταται ως εξής: «Η απαίτηση βεβαίωσης παρακολούθησης προγράμματος διδασκαλίας καταργείται και αντικαθίσταται από το κατάλληλο πιστοποιητικό εξέτασης για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση που προβλέπεται από Απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος». Η παραγραφος Λ αντικαθίσταται … κ.λπ.
Όπως προκύπτει έχει καταργηθεί η αναφορά περί της τήρησης των μητρώων των διαμεσολαβητών από τα αρμόδια Επιμελητήρια.
Βέβαια, η τήρηση των μητρώων «…από τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια ή από τα Επαγγελματικά Τμήματα των Ενιαίων Επιμελητηρίων, στην περιφέρεια των οποίων έχει αυτός την εμπορική ή επαγγελματική κατοικία του» αναφέρεται στο άρθρο 3 του ΠΔ 190/2006 (ΦΕΚ Α΄ 196/14-9-2006), που παραμένει σε ισχύ.
Επειδή όμως ζούμε σε πονηρούς καιρούς και επειδή ήδη έχουν τεθεί σχετικά θέματα, όπως π.χ. «πως θα ανακαλείται οριστικά η άδεια άσκησης του επαγγέλματος ενός ασφαλιστικού διαμεσολαβητή από την Τράπεζα της Ελλάδος (προβλέπεται ρητά στο άρθρο 10 «Κυρώσεις» του υπό διαβούλευση Κώδικα Δεοντολογίας), όταν την άδεια αυτή την χορηγεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο;», καλό και χρήσιμο για την ηρεμία της ασφαλιστικής μας αγορά θα ήταν μια άμεση και δημόσια τοποθέτηση.
Εκτός και αν δεν πρόκειται για λάθος, παράλειψη ή απάλειψη ενός πλεονασμού, αλλά πράγματι τα μητρώα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών προτίθεται να τα τηρήσει στο μέλλον η Τράπεζα της Ελλάδος, ως Εποπτική Αρχή.