Στη διάρκεια της ομιλίας του στη χθεσινή Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος ο Πρόεδρος Φωκίων Μπράβος εξήγγειλε την Ανάγκη να χαράξει ο Κλάδος με τη συνεργασία πολλών φορέων, μεταξύ αυτών και των Καταναλωτικών Οργανώσεων, μιας Εθνικής Στρατηγικής με Δεκαετή Ορίζοντα, προκειμένου τα προβλήματα του Κλάδου των Ασφαλειών να καταπολεμηθούν στη ρίζα τους! Το δεκαετές Σχέδιο του Προέδρου περιλαμβάνει δέκα στάδια:
- Τη Δημιουργία κλίματος Εμπιστοσύνης και Αξιοπιστίας μέσω μιας ισχυρής και αποτελεσματικής Εποπτικής Αρχής, της ΕΠΕΙΑ.
- Μαζική προώθηση για την Ασφάλιση Καταστροφικών Κινδύνων, όπως είναι οι πλημμύρες, οι σεισμοί, οι μεγάλες πυρκαγιές, τα θέματα Περιβαλλοντικής Προστασίας, ώστε να Κερδίσει ο Κλάδος την Αναγνώριση της Κοινωνίας και ευρύτερου Κοινού.
- Τη Θεσμική και πρακτική αναγνώριση του συμπληρωματικού ρόλου ως Συναρωγού της Κοινωνικής Ασφάλισης, π.χ., στα Επαγγελματικά Ταμεία ως Διαχειρισταί, μεγάλες Ομαδικές Ασφαλίσεις κ.λπ.
- Μακροχρόνια συνταξιοδοτικά προγράμματα με ουσιαστικά φορολογικά κίνητρα
- Συνεργασία με τα Κρατικά Νοσοκομεία και να μπουν κανόνες λειτουργίας στις αυθαιρεσίες και τις υπερβολές της Ιδιωτικής Νοσοκομειακής περίθαλψης.
- Πάταξη του φαινομένου των ανασφάλιστων αυτοκινήτων και σκαφών, που ανέρχονται σε μισό εκατ., κατά παράβαση της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.
- Αντικειμενικοποίηση των αποζημιώσεων της Ψυχικής Οδύνης και Ηθικής Βλάβης για να αποφεύγονται οι υπερβολές και να μην αιωρούνται σκιές.
- Ρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου δράσης των διαμεσολαβούντων με κώδικα δεοντολογίας κ.λπ.
- Κανόνες και εποπτεία καταβολής ταχέων αποζημιώσεων και εξαγορών.
- Και τέλος, να αντιμετωπίζονται μεσοπρόθεσμα προβλήματα όπως το «Solvency ΙΙ», που έρχεται τον Οκτώβριο του 2012, και το Νέο Ασφαλιστικό τοπίο που θα διαμορφωθεί.
Στόχοι μας η αξιοπιστία του Θεσμού, η ποιότητα υπηρεσιών στον πολίτη, στην οικογένεια, στην επιχείρηση, στην Κοινωνία, στην Εθνική Οικονομία. Προς τα εκεί πρέπει να δουλέψουμε όλοι για μια Ελλάδα με αίσθημα Κοινωνικής αλληλεγγύης με την Ιδιωτική στην Κοινωνική Ασφάλιση.
Το υπόλοιπο περιεχόμενο της ομιλίας του Φωκίωνα Μπράβου ήταν το εξής:
«Κύριε Πρόεδρε, κατά την επίσκεψή σας στην Ανοιχτή Γενική Συνέλευσή μας το Φεβρουάριο του 2007 μας είχατε δώσει κατευθυντήριες γραμμές για ποιοτική και ποσοτική ανάπτυξη της Ιδιωτικής Ασφάλισης της χώρας και μας είχατε υποσχεθεί την απαλλαγή των ασφαλίστρων από το χαρτόσημο.
Στη διετία που πέρασε οι υποδείξεις σας και η δέσμευσή σας για το χαρτόσημο υλοποιήθηκαν και η Ασφαλιστική Αγορά ιδιαιτέρως το εκτιμά. Την 1η Ιανουαρίου του 2008, πέρυσι, ενεργοποιήθηκε η Νέα Εποπτική Αρχή υπό την Προεδρία του Γ. Πέτσα. Στους 14 μήνες που πέρασαν δημιουργήθηκε ένα μεγάλο έργο υποδομής, κανονιστικών κανόνων και μεθοδολογίας ελέγχων που προχώρησαν και ολοκληρώνονται με ενδελεχείς έλεγχους όλων των Ασφαλιστικών Εταιρειών της Αγοράς. Επίσης, υπήρξε χρονιά προετοιμασίας πλήθους κανονιστικών και υπουργικών αποφάσεων καθώς και νόμων για την Ιδιωτική Ασφάλιση.
Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, που ανέλαβε τον περασμένο μήνα, ο κ. Γ. Παπαθανασίου, είναι ένας Υπουργός έμπειρος περί την Ιδιωτική Ασφάλιση, καθότι ήταν εποπτεύων την προηγούμενη τετραετία, ως Υφυπουργός Ανάπτυξης, του δικού μας χώρου.
Κατά τη διάρκεια αυτής της 4ετίας είχαν γίνει πολλά βήματα εξυγίανσης, Νέων εποπτικών κανόνων και ελέγχων, νομοθετικού έργου και προόδου, που έδειξαν ότι η Κυβέρνηση είχε την αποφασιστικότητα να στηρίξει και να βοηθήσει την Ιδιωτική Ασφάλιση ως θεσμό.
Με την ανάληψη των καθηκόντων σας κ. Υπουργέ προωθήσατε και στηρίξατε το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο ήδη είχε προετοιμαστεί επί της προηγουμένης υπουργείας, μέσω του οποίου ρυθμίζονται Ασφαλιστικά θέματα, και προχωρήσατε στην απαλλαγή των ασφαλίστρων από το χαρτόσημο. Η Ασφαλιστική Αγορά εκτιμά ιδιαιτέρως την αποφασιστικότητα και την υλοποίηση της παλιάς σας απόφασης, κ. Πρόεδρε, ιδίως γιατί γίνεται κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς και μεγαλύτερης, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που επιβάλλει όχι τη μείωση, αλλά αντίθετα την αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους.
Τα κύρια γεγονότα του 2008 για την Αγορά μας ήταν οι επιπτώσεις της Διεθνούς κρίσης στο χώρο των Επενδύσεων, όπου όλη η Ασφαλιστική Αγορά έγραψε αρνητικά αποτελέσματα και υπο-αξίες και επίσης το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς επηρεάστηκε από την ύφεση στο χώρο των νέων εργασιών, με αποτέλεσμα, ενώ το πρώτο 9μηνο η αγορά να έχει κινηθεί με ανάπτυξη 9%, το τελευταίο τρίμηνο να επιδράσει αρνητικά και να διαμορφωθεί η ανάπτυξη των μεν Γενικών Ασφαλειών σε ασφάλιστρα και δικαιώματα στα 3,1 δισ. ευρώ, δηλαδή +4,5%, η δε Ζωή, λόγω της υποχώρησης κυρίως του Bancassurace και των υψηλών εξαγορών, να διαμορφωθεί σε Καθαρά Ασφάλιστρα και Δικαιώματα σε 2,5 δισ., δηλαδή -1%, και το σύνολο να αγγίζει τα 5,6 δισ. ή +1,5%.
Το 2009 είναι ένα Σταυροδρόμι διότι καλούμαστε όλοι: Κυβέρνηση, ΕΠΕΙΑ, Ασφαλιστική Αγορά, να διαχειριστούμε σε κατάσταση οικονομικής κρίσης την αξιοπιστία, τη φερεγγυότητα και τη μακροπρόθεσμη πορεία και εξέλιξη της Ιδιωτικής Ασφάλισης.
Να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας για σωστές υπηρεσίες με ποιότητα και συνέπεια σε όλο το φάσμα των αναγκών του πολίτη, της οικογένειας, της επιχείρησης, της οικονομίας, αλλά και σαν συμπληρωματική της Κοινωνικής Ασφάλισης. Να προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες στήριξης και ασφάλισης.
Γιατί πρέπει να έχουμε στην πατρίδα μας κάθε τόσο Πυροπαθείς, πλημμυροπαθείς, σεισμοπαθείς που ζητούν στήριξη από την Πολιτεία, ενώ με λίγα ευρώ το μήνα ο κάθε οικογενειάρχης θα είχε λύσει το πρόβλημα και η Πολιτεία δε θα είχε πρόσθετες ευθύνες και υποχρεώσεις;
Στις 19 Φεβρουαρίου 2007 εδώ, στο Μέγαρο Μουσικής, κύριε Πρωθυπουργέ, είχατε ζητήσει να γίνουμε «συναρωγοί» της Κοινωνικής Ασφάλισης. Και ήταν μια σωστή και δίκαιη τοποθέτηση, γιατί σήμερα στην πατρίδα μας:
α. Ο μέσος Έλληνας έχει το 92% του μέσου όρου του κατά κεφαλήν εισοδήματος του πολίτη της Ε.Ε., δηλαδή περί τα 22.000 ευρώ.
β. Γιατί ο δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης στην Ελλάδα κατά τον ΟΗΕ την κατατάσσει στην 18η θέση μεταξύ των 177 Εθνών.
γ. Γιατί έχουμε 7,5 εκατ. βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, δηλαδή το 70% του πληθυσμού έχει μικρή ή μεγάλη αποταμίευση, για συνολικό ποσό 250 δισ. ευρώ.
δ. Γιατί η ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά το 2009 θα είναι περί το +1% και το 2008 ήταν +3%, ενώ όλη σχεδόν η Ευρώπη θα έχει φέτος αρνητικό πρόσημο – αρνητική επίδοση.
Πώς δικαιολογείται, λοιπόν, η κατά κεφαλήν ετήσια ασφαλιστική δαπάνη να είναι στα 420 ευρώ, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 2.500 ευρώ, δηλαδή +600%, και μάλιστα χώρες με χαμηλότερο ΑΕΠ από το δικό μας και κατά κεφαλήν εισόδημα κατά 25% μικρότερο από το ελληνικό, όπως η Πορτογαλία, είναι ήδη στα 1.500 ευρώ κι εμείς στα 420;
Μήπως ήρθε η ώρα να αποβάλουμε τη μιζέρια, τη φαγωμάρα και την εσωστρέφεια; Μήπως ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι με όραμα και αισιοδοξία;
Κατ’ αρχήν, πρώτος στόχος θα είναι να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση και δεύτερος στόχος η Ασφαλιστική Αγορά, η Πολιτεία, η Εποπτική Αρχή μας, μαζί με τις Ενώσεις Καταναλωτών, να χαράξουμε μια Εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη του θεσμού με συναινετικές διαδικασίες και με αμοιβαίες δεσμεύσεις.
Μήπως ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε ένα στρατηγικό Business Plan 10 ή 15 ετών;
Μήπως ήρθε ή ώρα οι Αριθμητικοί στόχοι του B.P. να οδηγούν την αγορά από το 2,3 %, που είναι η ασφαλιστική δαπάνη σήμερα, στο 9% του ΑΕΠ του μέσου όρου της Ε.Ε. και το σύνολο των Ασφαλιστικών Επενδύσεων, που είναι σήμερα στη χώρα μας στο 5% του ΑΕΠ, να φτάσει στο μέσο όρο της Ε.Ε. του 60% του ΑΕΠ; Αν, για παράδειγμα, σήμερα μπορούσαμε να φτάναμε στο 60% αντί 11,2 δισ. ευρώ που είναι οι επενδύσεις της Ασφαλιστικής Αγοράς θα ήταν 150 δισ. ευρώ, δηλαδή θα χρηματοδοτούσαμε μόνο εμείς άνω του 50% του δημοσίου ελλείμματος.
Οι στόχοι ενός τέτοιου Επιχειρηματικού Σχεδίου Κοινωνίας θα είναι η φερεγγυότητα και η αξιοπιστία του θεσμού, η ποιότητα των υπηρεσιών και η συνέπεια αλλά και η βιωσιμότητα των σωστών Ελληνικών Ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς και η ενίσχυση-στήριξη του 2ου και 3ου πυλώνα της Κοινωνικής Ασφάλισης.