Ο Daniel Goleman, είναι διάσημος για το έργο του «Emotional Intelligence» (Συναισθηματική Νοημοσύνη). Πρόσφατα συμπλήφωσε το θέμα του και με την (Κοινωνική Νοημοσύνη) «Social Intelligence». Η Κοινωνική Νοημοσύνη, λέει ο Goleman, είναι το διαπροσωπικό μέρος της Συναισθηματικής Νοημοσύνης. Είναι το πώς οι Ηγέτες χτίζουν τις Σχέσεις για να δημιουργήσουν μια Θετική «Μπορώ να Κάνω» (Can Do) Κουλτούρα. Απολαύστε τα μηνύματά του.
Κοινωνική Δύναμη Εναντίον Ατομικής Δύναμης
Είμαστε όλοι «καλωδιωμένοι» ή προγραμματισμένοι να κάνουμε δύο πράγματα στη δουλειά – να ανταγωνιζόμαστε και να συνεργαζόμαστε. Μεγάλο μέρος της παραδοσιακής ηγεσίας είναι βασισμένο στο «τα πάω καλά», προκύπτοντας ότι η ατομική δύναμη συνεισφέρει στην ανάπτυξη της επιχείρησης. Όμως, σε ένα δικτυωμένο κόσμο πιο επίπεδων οργανισμών-επιχειρήσεων (flatter organizations), λιγότερο εστιασμένο στη λήψη αποφάσεων και με λιγότερο σεβασμό σε θέσεις εξουσίας, η ατομική δύναμη μετατρέπεται σε όλο και λιγότερο αποτελεσματική. Η ισορροπία έχει μετακινηθεί από την ατομική δύναμη σε αυτό που αποκαλεί ο Goleman «κοινωνικοποιημένη δύναμη», η οποία προέρχεται από τη συνεργασία. Το «τα πάω καλά με» έγινε τώρα η διαδρομή του «τα καταφέρνω», παρά το ένα να είναι εναλλακτικό του άλλου.
Όσοι χρησιμοποιούν την κοινωνικοποιημένη δύναμη συνειδητοποιούν ότι η δύναμη βρίσκεται στο δίκτυό τους, πολύ περισσότερο τώρα, καθώς οι οριζόντιες διασυνδέσεις γίνονται όλο και πιο κριτικής σημασίας στην αποτελεσματική διοίκηση των επιχειρήσεων. Τιθασεύεις αυτή τη δύναμη με το να καταλάβεις και να ικανοποιήσεις τις ανάγκες των ατόμων στο δίκτυο, καθώς επίσης να προάγεις τις αξίες και τις συμπεριφορές που φέρνουν κοντά αυτό το δίκτυο και πίσω από τον κοινό σκοπό του οργανισμού. Αυτό, λέει ο Goleman, απαιτεί βαθιά Κοινωνική Νοημοσύνη.
Πρωταρχική Ηγεσία: Η Πρώτη Και Πιο Σημαντική
Τα συναισθήματα αντιμετωπίζονταν ως «θόρυβος» στους οργανισμούς και ως εμπόδια για τον κεντρικό σκοπό του. Όμως, ο Goleman βοήθησε στον επαναπροσδιορισμό του πρωταρχικού σκοπού της ηγεσίας, δηλαδή αυτός να είναι η χαλιναγώγηση τόσο των προσωπικών όσο και των άλλων θετικών μας συναισθημάτων, πράγμα που θα βοηθήσει, με τη σειρά του, στο να πάει μπροστά ο οργανισμός. Δρούμε με βάση το πώς νιώθουμε. Συνεπώς το συναισθηματικό καθήκον του ηγέτη είναι πρωταρχικό κατά δύο έννοιες, αιτιολογεί ο Goleman, ως το πρωτότυπο και το πιο σημαντικό θεμέλιο της ηγεσίας.
Η πρωταρχική ηγεσία ξεπερνάει την κατανόηση, για να εστιάσει στο αποτέλεσμα, στον απόηχο, λέει ο Goleman. Μια αποτελεσματική ηγεσία σημαίνει ότι μπορείς να εκφράσεις το μήνυμά σου με έναν τρόπο που παρακινεί τους άλλους, τόσο με τις πράξεις σου όσο και με τον τρόπο επικοινωνίας σου. Ο σύνδεσμος ανάμεσα στην Κοινωνική Νοημοσύνη και στην απόδοση είναι κριτικής σημασίας, όχι μόνο για όσους θα παραμείνουν στον οργανισμό. Η αδιάφορη και εκτός πραγματικότητας ηγεσία είναι μία από τις κύριες αιτίες που οι άνθρωποι με ταλέντο φεύγουν.
Χρησιμοποιώντας Τα Έξι Στυλ Ηγεσίας
Η έρευνα του Goleman, που βασίζεται σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων επιτυχημένων στελεχών, έχει προσδιορίσει έξι στυλ ηγεσίας. Τέσσερα από αυτά -του οραματιστή, του προπονητή, του καταδεκτικού, του δημοκρατικού- δημιουργεί το είδος του αποτελέσματος που ενισχύει την απόδοση όταν χρειάζεσαι δέσμευση παρά συμμόρφωση. Τα δύο στυλ που απομένουν -αυτού που θέτει το ρυθμό και αυτού που διατάζει- μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε κάποιο αποτέλεσμα με το να βοηθήσουν τους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν δύσκολους και συναρπαστικούς στόχους και με το να δώσουν καθαρή κατεύθυνση που αφαιρεί κάθε είδους ασάφεια. Παρ’ όλα αυτά, είναι εύκολο να μπερδευτούν αυτά τα στυλ, να χρησιμοποιηθούν λάθος, και η δουλειά του Goleman εξηγεί το πώς και το πότε είναι κατάλληλη στιγμή για να χρησιμοποιήσει κανείς το καθένα από αυτά τα διαφορετικά στυλ.
Όσα περισσότερα από τα έξι στυλ μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά ο ηγέτης, τόσο το καλύτερο λέει ο Goleman. Όσοι γνωρίζουν πολύ καλά τέσσερα και πάνω υιοθετούν το καλύτερο εργασιακό κλίμα και την απόδοση στην επιχείρηση, σύμφωνα με τα δεδομένα του Goleman.
Πώς Η Κοινωνική Νοημοσύνη Οδηγεί Σε Αποτελέσματα Τις Επιχειρήσεις
Τα δεδομένα του Goleman προτείνουν ότι το συναισθηματικό κλίμα στη δουλειά μπορεί να εξηγήσει το 20 με 30% της απόδοσης στην επιχείρηση. Επίσης, περίπου το 50 με 70% του πώς νιώθουν οι υπάλληλοι για το εργασιακό κλίμα της επιχείρησης που δουλεύουν μπορεί να εντοπιστεί στις πράξεις ενός μόνο ανθρώπου: του εργοδότη τους. Εφόσον η διαφορά στην απόδοση ανάμεσα στους οργανισμούς που κερδίζουν και σ’ αυτούς που χάνουν σε μια υψηλά ανταγωνιστική αγορά μπορεί να είναι μόλις 1%, η διαφορά στην απόδοση, που δημιουργείται από το συναισθηματικό κλίμα στη δουλειά, είναι καθαρά ο αποφασιστικός παράγοντας που καθορίζει την επιτυχία ή την αποτυχία στην αγορά.
Στην τελευταία του δουλειά ο Goleman παραθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα του πώς η Κοινωνική Νοημοσύνη μπορεί να δώσει απευθείας αποτελέσματα, όπως, για παράδειγμα, η περίπτωση ενός εύστροφου Αμερικανού διοικητή στο Ιράκ, που μετέτρεψε τις απειλές ενός όχλου σε γέλια όταν διέταξε τους στρατιώτες του να γονατίσουν, να χαμηλώσουν τα όπλα τους και να χαμογελάσουν, αποτρέποντας μια πιθανή θανάσιμη σύγκρουση.
Βοηθώντας Τους Υπαλλήλους Να Τα Καταφέρουν Σε Δύσκολους Καιρούς
Είναι σχετικά εύκολο να ηγείσαι όταν τα πράγματα πάνε καλά. Σε δύσκολους καιρούς χρειάζεται να υιοθετείς προσαρμοστικότητα για σένα και τους γύρω σου, λέει ο Goleman . Το αντίθετο της αποτελεσματικής ηγεσίας είναι η αδιάφορη ηγεσία, στην οποία οι ηγέτες αποτυγχάνουν να «διαβάσουν» την κατάσταση και τη σημασία της συναισθηματικής αντίδρασης στην αβεβαιότητα και στην επιβράδυνση των αγορών. Οι αδιάφοροι ηγέτες δε χειρίζονται σωστά το μοίρασμα των κακών νέων, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να είναι εκτός ισορροπίας και να μην αποδίδουν σωστά. Η αποτελεσματική ηγεσία, όμως, είναι κάτι που μαθαίνεται, λέει ο Goleman, ο οποίος θα μοιραστεί τις τεχνικές του για να αναπτύξετε τις αποτελεσματικές ικανότητες της ηγεσίας σας, έτσι ώστε να έχετε έναν οργανισμό υψηλής απόδοσης.
Βιογραφικό
Ο ψυχολόγος Daniel Goleman είναι ο κορυφαίος ειδικός παγκοσμίως για τη συναισθηματική νοημοσύνη. Το βιβλίο του σχετικά με το θέμα πούλησε πάνω από 5 εκατ. αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες. Με το βιβλίο του Primal Leadership (The New Leaders) δοκίμασε να καθορίσει τις συναισθηματικές διαστάσεις της εξαιρετικής ηγεσίας. Το νέο του βιβλίο Social Intelligence: The New Science of Human Relationships μας πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, διδάσκοντάς μας πώς να χτίσουμε αφοσιωμένους και με παρακίνηση οργανισμούς.
Οι μελέτες του Goleman για τις ικανότητες που δημιουργούν άτομα με υψηλή απόδοση, από την PepsiCo μέχρι και την Κυβέρνηση των ΗΠΑ (U.S. Federal Government), οδήγησαν στο άρθρο του στο Harvard Business Review με τίτλο What makes a leader?, το οποίο είχε γίνει το πιο περιζήτητο για επανατύπωση άρθρο στο Review μέχρι τότε. Ο Goleman βελτίωσε περαιτέρω την ανάλυσή του όσον αφορά το πώς τα συναισθήματα διαμορφώνουν την ηγεσία στη δουλειά ορόσημο Primal Leadership (The New Leaders).
Ο Dr. Goleman πήρε το διδακτορικό του στο Harvard και ήταν Επιστημονικός Συγγραφέας (Science Writer) στους «New York Times», όπου και προτάθηκε δύο φορές για το βραβείο Pulitzer. Σε αναγνώριση της δουλειάς του του απονεμήθηκε το American Psychological Association’s Lifetime Achievement Award και έγινε Μέλος του American Association for the Advancement of Science.