Η ελληνική πρόταση για παράταση της δανειακής σύμβασης με την ΕΕ για 3η φορά που υποβλήθηκε χθες στους δανειστές, προκάλεσε κινητικότητα στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός. Αλλά ακόμη ο δρόμος έως την συμφωνία είναι μεγάλος.
Τα χρονικά περιθώρια είναι επίσης στενά. Η σύμβαση λήγει από πλευράς ΕΕ στο τέλος του μήνα, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει και τις δόσεις 1,55 δις ευρώ προς το ΔΝΤ.
Η ελληνική αντιπρόταση επιχειρείται να κάμψει και την ροή εξόδου κεφαλαίων από τις τράπεζες. Την Τετάρτη, η ΕΚΤ αύξησε σημαντικά τον ELA και παραμένει ένα περιθώριο 3 δισ. ευρώ μέχρι την επόμενη απόφασή της ΕΚΤ την προσεχή εβδομάδα.
Η πρόταση κατάφερε να ανατρέψει επικοινωνιακά ένα κλίμα «πάγου» που είχε επικρατήσει στις διαπραγματεύσεις. Ο λόγος για ένα κλίμα διάχυτο από φήμες που ήθελαν να ματαιώνεται το ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ.
Το ραντεβού τελικά έγινε και ολοκληρώθηκες τις πρώτες πρωινές ώρες. Αλλά, λευκός καπνός δεν βγήκε από την συνάντηση. Πλέον, επιχειρείται νέο ραντεβού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αλλά και λύση έως το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.
Αυτό που αποφασίστηκε το βράδυ της Τετάρτης είναι η εντατικοποίηση των συζητήσεων. Αυτό που ζητά η Αθήνα είναι μία συμφωνία που να επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στο βιώσιμο χρέος, όπως επισήμανε τις πρώτες πρωινές ώρες ο κ. Τσίπρας.
Για να γίνει εφικτή μία συμφωνία πρέπει όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός «να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές». Οι διαφορές όμως αυτές δεν είναι μικρές.
Επικεντρώνονται στα μέτρα που πρέπει να συμφωνήσει και να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση για να διασφαλίσει πιο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα από ότι η ίδια προτείνει (1% του ΑΕΠ φέτος και 2% του ΑΕΠ το 2016). Καλείται να ολοκληρώσει και σειρά από μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις στο δημόσιο, στο ασφαλιστικό, στις αποκρατικοποιήσεις και σε άλλα πεδία.
Η Ελλάδα ζητά την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά 9 μήνες, έως και τον Μάρτιο του 2016 που ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Ζητά επίσης o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι, να τα ανταλλάξει με ομόλογα που λήγουν αργότερα με ευνοϊκότερο επιτόκιο.
Επίσης, ζητά να χρησιμοποιηθούν τα 10,9 δισ. ευρώ που απομένουν από το πακέτο του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ αλλά και να διατεθούν τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά πακέτα από τα κέρδη ομολόγων που δεν έχουν διατεθεί και το 1,8 δις ευρώ της τελευταίας δόσης.