Αν σκεφτεί κανείς ότι ο Όμιλος ΑΧΑ πριν από το 1980 δεν υπήρχε, πιθανόν να μην το πιστέψει. Κι όμως αυτή είναι η αλήθεια. H ΑΧΑ ιδρύθηκε το 1980 έπειτα από τη συγχώνευση ορισμένων γαλλικών εταιρειών.
Αργότερα την ονόμασαν ΑΧΑ και με μια σειρά συγχωνεύσεων και εξαγορών κατόρθωσαν να την αναπτύξουν σε έναν από τους μεγαλύτερους Ασφαλιστικούς Ομίλους στον κόσμο.
Ο Henri de Castries ανέλαβε την Ηγεσία της ΑΧΑ το 2000 σε ηλικία… 41 χρόνων. Η επιλογή του αποδείχτηκε ορθή, γιατί 9 χρόνια μετά ο Henri de Castries παραμένει CEO, αφού κατά τη διάρκεια της θητείας του παρουσίασε εξαιρετικές επιδόσεις, επεκτείνοντας την ΑΧΑ στην Αμερική και σε άλλες χώρες και καθιερώνοντάς την ως έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες της διεθνείς Ασφαλιστικής Αγοράς.
Όποιος γνωρίσει προσωπικά τον Henri de Castries θα γοητευτεί αμέσως από την απλή και ευχάριστη συμπεριφορά του και φυσικά από τα νιάτα του. Καμία σχέση με μερικούς «Κουμπωμένους CEO», που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο τυπικό πλαστικό χαμόγελο του νεόπλουτου!
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη Τύπου είπε το εξής χαρακτηριστικό: Η ΑΧΑ είναι μία από τις ελάχιστες Εταιρείες που έχει καθιερώσει Απρόσωπες Μεθόδους Αξιολόγησης της Διοίκησης που Ασκεί από το προσωπικό της! Οι Αξιολογήσεις ισχύουν από τη θέση μου μέχρι τον τελευταίο Μάνατζερ της Εταιρείας! Είναι μια Διαδικασία η οποία μας γλίτωσε πολλές φορές από πολλές παγίδες και, φυσικά, εντόπισε πολλά δικά μου λάθη, τα οποία προλάβαμε και αντιμετωπίσαμε έγκαιρα! Όταν ρωτήθηκε να ονομάσει ένα παρόμοιο λάθος, ανέφερε τη λανθασμένη προσωπική του επιλογή ενός CEO του Ομίλου, ο οποίος αποδείχτηκε ακατάλληλος και απομακρύνθηκε.
Σήμερα η ΑΧΑ εξυπηρετεί πάνω από 80 εκατομμύρια Πελάτες σε όλο τον κόσμο και εισπράττει Ασφάλιστρα 91 δισ. ευρώ! Από αυτά το 58% αποτελούν τον Κλάδο Ζωής και Αποταμίευσης, το 26% τον Κλάδο Ζημιών, 4% είναι Κεφάλαια υπό Διαχείριση και 3% Διεθνή Ασφάλιστρα. Η ΑΧΑ λειτουργεί σε 56 χώρες και το 5,86% των Μετοχών της βρίσκεται στα χέρια των υπαλλήλων της. Τα Κεφάλαια που Επενδύθηκαν στο Μετοχικό Κεφάλαιο της ΑΧΑ αποκλειστικά από το προσωπικό της τα τελευταία χρόνια ήταν πάνω από 400 εκατ. ευρώ!
Η ΑΧΑ απασχολεί 135.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο και μαζί με τους αποκλειστικούς συνεργάτες της Πράκτορες και Ασφαλιστές φτάνουν τα 214.000 άτομα.
Τα έσοδα της ΑΧΑ είναι καταμερισμένα ως εξής: 23,6% προέρχονται από τη Γαλλία, από τη Βόρεια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη 25,7%, τη Βόρεια Αμερική 17,8%, την περιοχή της Μεσογείου και τη Λατινική Αμερική 13,4%, την Ασία και την Ιαπωνία 10% και την Αγγλία και την Ιρλανδία 9,5%.
Η γραμμή του CEO Henri de Castries από την πρώτη στιγμή της θητείας του ήταν «Προσοχή στον Άνθρωπο-Πελάτη, στον Άνθρωπο-Εργαζόμενο, στον Άνθρωπο-Μέτοχο». Το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της ΑΧΑ (HR) είναι ένα από τα μεγαλύτερα του Ομίλου και οι Μέθοδοι Επιλογής, Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης του Προσωπικού είναι πρωτοφανείς για μια Ασφαλιστική Εταιρεία. Η ΑΧΑ έχει κερδίσει αρκετές φορές το βραβείο Best Places to Work! Είναι επίσης μία από τις λίγες Εταιρείες που διαθέτει Τμήμα Ανάπτυξης των Ταλαντούχων Στελεχών της!
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Henri de Castries δήλωσε: «Το (α) και το (ω) στην Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού βρίσκεται στη λέξη “Επιλογή”! Επιλέγεις τον κατάλληλο Άνθρωπο και έχεις αυτόματα λύσει το 80% των προβλημάτων που δημιουργούνται από τους ακατάλληλους!
Το ίδιο μότο δεν ισχύει και στην “Επιλογή” των Ασφαλιστών μας; Μόνο που εμείς ποτέ δε χωνέψαμε τη σημασία της λέξης. Το ενδιαφέρον μας ήταν να προσελκύουμε “Ασφάλιστρα” από οποιονδήποτε μπορούσε να τα φέρει και με οποιονδήποτε τρόπο μπορούσε να τα αποσπάσει από το κοινό!
Να ήταν τουλάχιστον κερδοφόρα “Ασφάλιστρα”»!
Το ενδιαφέρον επεκτείνεται και στην ιδιαίτερη προσοχή που δίνει η ΑΧΑ στους Πελάτες της. Στην Ισπανία, π.χ., αν δεν μπορούν να επισκευάσουν το αυτοκίνητο του πελάτη στο χρονοδιάγραμμα που εκείνος έχει θέσει, του δίνουν τα… χρήματα να το επισκευάσει εκείνος! Σε πολλές περιπτώσεις πληρώνουν και το ταξί που χρησιμοποιεί ο Πελάτης, αν βρεθεί χωρίς αυτοκίνητο λόγω τρακαρίσματος. Φυσικά, υπάρχουν προϋποθέσεις, ωστόσο νομίζουμε πως αξίζει τον κόπο να ψάξει κανείς να μάθει πώς αντιμετωπίζει η ΑΧΑ τους πελάτες της.
Ένα πρόσφατο Πρόγραμμα που είναι υπό υλοποίηση είναι να καθιερώσουν την εξυπηρέτηση του «Ενός Υπαλλήλου κατά Πελάτη» για όλους τους Κλάδους! Όσο δύσκολο και αν ακούγεται, λόγω της ειδίκευσης που θα πρέπει να έχει ο εν λόγω υπάλληλος, η ΑΧΑ το έχει θέσει ως στόχο, γιατί το αίτημα προήλθε από μια Έρευνα που έκανε στους Πελάτες της. «Τρελαινόμαστε να περιμένουμε στο τηλέφωνο με τις ώρες και να πηγαινοερχόμαστε από τμήμα σε τμήμα και από τον έναν υπάλληλο στον άλλο προκειμένου να εξυπηρετηθούμε», δήλωναν οι Πελάτες στις έρευνες που έκανε η Εταιρεία.
Σημειωτέον ότι η ΑΧΑ Επένδυσε το ποσό των… 100 εκατομμυρίων ευρώ για Έρευνες τα τελευταία 5 χρόνια!
Ένα άλλο παράπονο των Πελατών αφορά τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα Συμβόλαια και ιδίως τον τρόπο που είναι γραμμένα. Το θέμα αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή και το νέο μοντέλο των Συμβολαίων Ασφάλισης είναι τόσο ξεκάθαρο και απλά δομημένο, που ο οποιοσδήποτε μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς Ασφαλίζει ο Πελάτης και πώς το Ασφαλίζει!
«Αυτή είναι η Δύναμή μας», ομολογεί ο Henri de Catries, «και δεν τη διαπραγματευόμαστε με τίποτα άλλο. Υπάρχουμε και Δουλεύουμε όλοι μαζί για να Εξυπηρετούμε τον Ασφαλισμένο μας! Διαφορετικά, γιατί να επιλέξει την Εταιρεία μας;».
Το πανεπιστήμιο της ΑΧΑ διαθέτει έναν προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ το χρόνο για τη συνεχή Εκπαίδευση των Στελεχών του Ομίλου!