Μπορεί «το χαμηλό τον γάιδαρο όλοι να τον καβαλάνε», όπως λέει η λαϊκή παροιμία, αλλά το ίδιο το ζώο, δείχνει «γαϊδουρινή υπομονή» στη χώρα μας, αφού παλεύει να επιβιώσει, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός του συρρικνώνεται. Στον αγώνα για την επιβίωση έχουν μπει και τα μουλάρια, που εισάγονται πλέον από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και χρησιμοποιούνται για διάφορες εργασίες.
Τα τελευταία 10 χρόνια ο αναπληρωτής καθηγητής κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γεώργιος Αρσένος, διεξάγει έρευνα σχετικά με την εκτροφή και την υγεία των όνων στην Ελλάδα. Πρόσφατα, μάλιστα, βρέθηκε και στον δήμο Βόλβης, όπου με πρωτοβουλία του δημάρχου, Δημήτρη Γαλαμάτη, κλήθηκε κλιμάκιο της αγγλικής, Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (Greek Animal Welfare Fund – GAWF), για να προσφέρει υπηρεσίες σε εκατοντάδες άλογα, γαϊδούρια και ημίονους (μουλάρια), που βρίσκονται στην περιοχή και ανήκουν σε μέλη του Σωματείου δασεργατών Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας.
«Ο πληθυσμός των ελληνικών όνων είναι πλέον κάτω από τις 13.000, με τα περισσότερα να ζουν στην Πελοπόννησο, όταν μόλις δεκαπέντε χρόνια πριν, ήταν 95.000», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αρσένος, σημειώνοντας ότι τα καθαρόαιμα ελληνικά ζώα, είναι περίπου 4.000, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από βαλκανικές χώρες ή έχουν αδιευκρίνιστη καταγωγή.
«Έχουμε ζητήσει, το ελληνικό γαϊδούρι, να περιληφθεί στον κατάλογο απειλούμενων φυλών του F.A.O, ο οποίος αποτελεί και την παγκόσμια βάση αναφοράς», προσθέτει ο κ. Αρσένος.
(ΑΝΑ)
Σχόλια

Την παραίτησή του από CEO και Αντιπρόεδρος της Ιντερσαλόνικα υπέβαλε ο Κ. Γιαννιώτης
Generali: Στα €617,5 εκατ. ασφάλιστρα & στους top 3 της αγοράς
17 στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς στο Delphi Forum (updated)
Ο ασφαλιστικός κλάδος χάνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία του στο LinkedIn
Νόμος 5290: Τι αλλάζει στις υπηρεσίες οδικής βοήθειας
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Η Εθνική Ασφαλιστική εκσυγχρονίζει τα κεντρικά της συστήματα

Έξι «plus» για την Εθνική από τη συμμαχία με την Allianz

Εθνική: Προς τετραπλασιασμό του bancassurance με την Allianz

Η Εθνική Τράπεζα αποκτά το 30% της Allianz Ελλάδος

Anytime: Ανεβάζει ρυθμούς στη Ρουμανία

ΕΑΔΕ - BIPAR: 6 παρεμβάσεις στους ευρωβουλευτές για τα PEPP

Intracom: Κερδοφορία και είσοδος στις ασφαλίσεις το 2025


















