Eurolife

Ανοίγουν τα χαρτιά τους κυβέρνηση και δανειστές

Ασφυκτικές πιέσεις για να δεσμευθεί η Ελλάδα σε περισσότερα μέτρα και υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα ασκούν οι δανειστές, με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί καθιστώντας τις επόμενες ώρες και ημέρες εξαιρετικά κρίσιμες για την έκβαση των συνομιλιών. Μετά την «χλιαρή» κατ ελάχιστο αντιμετώπιση που είχε η αντιπρόταση της Ελλάδας από εκπροσώπους των δανειστών, έγινε [...]

Groupama
Ανοίγουν τα χαρτιά τους κυβέρνηση και δανειστές

tsipras7Ασφυκτικές πιέσεις για να δεσμευθεί η Ελλάδα σε περισσότερα μέτρα και υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα ασκούν οι δανειστές, με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί καθιστώντας τις επόμενες ώρες και ημέρες εξαιρετικά κρίσιμες για την έκβαση των συνομιλιών.

Μετά την «χλιαρή» κατ ελάχιστο αντιμετώπιση που είχε η αντιπρόταση της Ελλάδας από εκπροσώπους των δανειστών, έγινε σαφές σε πολλούς τόνους, ότι για να καταστεί δυνατή η συμφωνία έως το τέλος Ιουνίου χρειάζεται πιο πολύ δουλειά και περισσότερα βήματα.

Η κυβέρνηση διαμήνυσε ότι περιμένει επίσημη απάντηση στην αντιπρόταση που εστάλη τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Πηγές των δανειστών έκαναν σαφές ότι περιμένουν και άλλα βήματα ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν χθες στις Βρυξέλλες έως αργά το βράδυ.

Σήμερα η κυβέρνηση προσδοκά ένα μεγάλο πολιτικό βήμα. Προαναγγέλλει ότι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα έχει συναντήσεις με την Καγκελάριο της Γερμανίας κα Angela Merkel και τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. François Hollande.

Ωστόσο, πηγές από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για δυσφορία της Κομισιόν. Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις εκτίμησε ότι μπορεί μέσα στις επόμενες ημέρες να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για το πρωτογενές πλεόνασμα και τα μέτρα που απαιτούνται για να διασφαλιστεί. Αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση από μέρους των ελληνικών αρχών, λιγότεροι τακτικισμοί, και περισσότερη ουσιαστική δουλειά.

Οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η νέα πρόταση της Ελλάδας βάζει στόχο 0,75% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 έναντι πρώτου στόχου 0,6% και πρότασης δανειστών για 1%. Για το 2016 από το 1,5% το πρωτογενές πλεόνασμα αυξάνεται στο 1,75% με τους θεσμούς να θέλουν 2% του ΑΕΠ.

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για αύξηση του ενδιάμεσου συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 12%. Απουσία αντιπροτάσεων υπήρξε στο συνταξιοδοτικό. Παραμένει η πρόταση για κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και σταδιακή ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων.

Το έγγραφο των συμπληρωματικών προτάσεων της Αθήνας περιλάμβανε και ξεχωριστό κείμενο για το χρέος με την Ελλάδα να επιμένει να υπάρξει σαφής δέσμευση για το χρόνο και το είδος των παρεμβάσεων και τους θεσμούς να το αρνούνται.

Carglass

Σχόλια

Φόρτωση...
HDI
Cypria Life
Newsletter

Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά

Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.

Δεν spamάρουμεΑπεγγραφή ανά πάσα στιγμή+11.000 Εγγεγραμένοι επαγγελματίες

Σχετικά Άρθρα

Insurance Daily

© MORAX MEDIA A.E.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2026

insurancedaily.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής / Διευθυντής: Μωράκης Μιχαήλ

Ιδιοκτησία: Morax Media A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος

Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ

Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672

Email: [email protected], Τηλ: +30 210 9594121