Για πρώτη φορά μετά την εκλογή του οι Αμερικανοί που αποδοκιμάζουν τον Ομπάμα φαίνεται να είναι περισσότεροι από αυτούς που τον επιδοκιμάζουν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση 72% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ανησυχούν πολύ για τα ποσοστά ανεργίας και 67% για το ύψος των δαπανών της Κυβέρνησης.
H ανεργία του 9,5% και το τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό παρασύρουν προς τα κάτω τους Δημοκρατικούς και ροκανίζουν τη δημοτικότητα του Ομπάμα μόλις 20 μήνες μετά την ανάληψη της Προεδρίας μέσα σ’ ένα κύμα ευφορίας και πίστης ότι μπορούσε να ανατρέψει την καταστροφική πορεία της οικονομίας.
Αρνητικά επέδρασε και η είδηση ότι οι πωλήσεις των σπιτιών «βούτηξαν» στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών. Ταυτόχρονα η Βουλή των Αντιπροσώπων κάλεσε το Οικονομικό Επιτελείο της Διοίκησης του Ομπάμα να παραιτηθεί.
Την περασμένη Τρίτη οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το 52% των ψηφοφόρων αποδοκιμάζουν την πολιτική του Ομπάμα έναντι 45% αυτών που τον επιδοκιμάζουν. Παράλληλα, 62% πιστεύουν ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση.
Ωστόσο οι φωνές… της ψυχραιμίας, διάφοροι οικονομικοί αναλυτές και ανεξάρτητοι φορείς, υπενθυμίζουν ότι το τεράστιο πακέτο στήριξης των Δημοκρατικών το 2009, βοήθησε την οικονομία να επιπλεύσει μετά από μία οκταετία αποτυχημένης οικονομικής διακυβέρνησης. Το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, χάρη στις επεμβάσεις της Κυβέρνησης δόθηκε ώθηση στην οικονομία της τάξεως του 1,7%-4,5%, ενώ συνολικά, το πακέτο στήριξης δημιούργησε και έσωσε συνολικά 3,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, μειώνοντας σημαντικά το εθνικό ποσοστό ανεργίας.
Το σημαντικότερο ωστόσο εύρημα της δημοσκόπησης ίσως είναι το εξής: ένα 78% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο κομματισμός, δηλαδή οι διαμάχες και το αλληλοσαμποτάζ μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, εμποδίζει την αποτελεσματική λειτουργία της Ουάσιγκτον!