Μείωσαν το ψωμί ακόμη και λόγω οικονομίας οι Έλληνες πολίτες και συνολικά στην Αγορά του Ψωμιού σημειώθηκε κάθετη πτώση είτε λόγω δίαιτας, είτε λόγω υγείας, όπως προέκυψε στην Έρευνα της MARC που έγινε για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών. Ειδικότερα, το 20% των καταναλωτών δήλωσαν στην Έρευνα ότι μείωσαν το ψωμί. Οι δύο βασικότεροι λόγοι της μείωσης στην κατανάλωση ψωμιού είναι η μείωση των μελών της οικογένειας (37,1%) και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών λόγω δίαιτας ή λόγω υγείας (36,7%). Έπονται οι λόγοι οικονομίας 22,9%, που είναι διπλάσιος αριθμός σε σχέση με εκείνους που πριν από δύο χρόνια δήλωναν ότι η τιμή του ψωμιού αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα αγοράς.
Οι 9 στους 10 αρτοποιούς αναφέρουν πτώση του τζίρου τους σε σχέση με πριν από έναν χρόνο. Αν συνυπολογίσουμε ότι ήδη από 2011 το 76,3% δήλωνε μείωση του τζίρου του, γίνεται αντιληπτό ότι τα Αρτοποιεία αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση του τζίρου των αρτοποιείων διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 36,73%. Η σχετικά μεγαλύτερη μείωση τζίρου καταγράφηκε στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και στα αρτοσκευάσματα.