Σημαντική έρευνα διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδέσμων Συμβούλων Μάνατζμεντ (FEACO-European Federation of Management Consultancies Associations), σχετικά με την Ευρωπαϊκή Αγορά Συμβούλων στις 17 χώρες – μέλη της. Για την Ελλάδα στην έρευνα συμμετείχε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ)*, ο οποίος εκπροσωπεί τις ελληνικές εταιρείες παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας για το 2009, το μέγεθος, συνολικά, της Ευρωπαϊκής Αγοράς Συμβουλευτικών Υπηρεσιών σημείωσε, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια όπως είχε προβλεφθεί, μείωση 5,0% και ανήλθε στα 83,7 δις €. Ειδικότερα για την ελληνική αγορά, το μέγεθός της για το 2009 υπολογίστηκε στα 234,2 εκ. €, που αντιστοιχεί σε μείωση 9,2%.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρέασε, όπως ήταν φυσικό, και τη συμβουλευτική αγορά σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς έχει μειωθεί η ζήτηση σε όλους τους κλάδους του ιδιωτικού τομέα αλλά και του δημόσιου τομέα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Σημειώνεται ότι η συμμετοχή του κλάδου ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 0,10%, ενώ συνολικά στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 0,68% και μάλιστα σε ανεπτυγμένες χώρες, το ποσοστό υπερβαίνει το 1% (Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία, Γερμανία, Αυστρία και Δανία).
Σχόλια

Την παραίτησή του από CEO και Αντιπρόεδρος της Ιντερσαλόνικα υπέβαλε ο Κ. Γιαννιώτης
Generali: Στα €617,5 εκατ. ασφάλιστρα & στους top 3 της αγοράς
17 στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς στο Delphi Forum (updated)
Ο ασφαλιστικός κλάδος χάνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία του στο LinkedIn
Νόμος 5290: Τι αλλάζει στις υπηρεσίες οδικής βοήθειας
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Εθνική: Προς τετραπλασιασμό του bancassurance με την Allianz

Η Εθνική Τράπεζα αποκτά το 30% της Allianz Ελλάδος

Anytime: Ανεβάζει ρυθμούς στη Ρουμανία

ΕΑΔΕ - BIPAR: 6 παρεμβάσεις στους ευρωβουλευτές για τα PEPP

Intracom: Κερδοφορία και είσοδος στις ασφαλίσεις το 2025

Η Πρόεδρος της EIOPA, P. Hielkema στο NatCat Summit

Διψήφια αύξηση παραγωγής και ενίσχυση κερδοφορίας για την Υδρόγειο


















