
Η ώρα των τελικών αποφάσεων έφτασε. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει στις Βρυξέλλες για τον τελευταίο γύρο ενός μπρα ντε φερ, του οποίου η έκβαση είναι δεδομένο πως θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον της χώρας.
Με την πολιτική συναίνεση… ανά χείρας και το ισχυρή στήριξη του ελληνικού λαού στη φαρέτρα του, ο κ. Τσίπρας καλείται όχι μόνο να βρει τη χρυσή τομή με τους εταίρους, αλλά και να διανύσει απόσταση πέντε μηνών μέσα σε λίγες ώρες, διατηρώντας τη χώρα στην Ευρωζώνη, κάτι που ο ίδιος αναγνώρισε ως βασικό στόχο, στο κοινό ανακοινωθέν με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Σύμφωνα με ξένα και εγχώρια μέσα οι εναλλακτικές που θα βρει στο έδρανο της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός είναι τρεις:
- Η πρώτη αφορά στην επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα η Ελλάδα. Το “πακέτο” θεωρείται βαρύ, εκτιμάται όμως ότι είναι το μοναδικό που μπορεί να ανοίξει το διάλογο και την προοπτική για ελάφρυνση του χρέους στο κοντινό μέλλον.
- Η δεύτερη εναλλακτική για την Ελλάδα – σε περίπτωση μη συμφωνίας – βάζει σε “καραντίνα” τη χώρα, αφού πρόκειται για την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος, μέσω του οποίου η οικονομία θα βρίσκεται σε κόμμα όμως η χώρα δεν θα βγει από το ευρώ.
- Η τρίτη πιθανότητα είναι και η πιο δραματική, αφού προβλέπει οριστική ρήξη με τους εταίρους και έναρξη των διαδικασιών για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που εμφανίζονται έτοιμες ακόμη και να βοηθήσουν την Ελλάδα,μέσω της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Το κρίσιμο Eurogroup ξεκινά στις 2 το μεσημέρι, ενώ η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα, αν και δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξει “καπνός” πριν από τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εμφανίζεται ως “ειρηνοποιός” και ως ο άνθρωπος που προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα Ελλάδας και Ευρώπης. Σε απόδειξη αυτού, ήρθε η δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του RTL, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει βάση για συμφωνία, κάνοντας μάλιστα αναφορά ακόμη και στο ενδεχόμενο διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους. Δεν αποτελεί ταμπού, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλς.
Η πρόθεση της Γαλλίας να συνδράμει στην επίτευξη συμφωνίας φάνηκε από χθες, όταν ο Ολάντ μίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και λέγεται ότι του ζήτησε να υπάρχει στο κοινό ανακοινωθέν δήλωση περί μετάφρασης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ως εντολή για συμφωνία και όχι για ρήξη.
Σχόλια

AI Act, Marketing και ο ρόλος της ασφάλισης
Πρόταση ΟΚΕ: Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένα σπίτια
VIP Τριήμερο επιβράβευσης στο Costa Navarino για τους συνεργάτες της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστικής
Τι ισχύει για τις αναπροσαρμογές της Generali στα ασφάλιστρα Υγείας
Festival Alzheimer 2026: 26 & 27 Σεπτεμβρίου στο Φάρο ΚΠΙΣΝ
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Η ασφάλιση αναδεικνύεται μέσα από την ανάγκη για ανθεκτικότητα

ΣΥΑΕ : ΣΣΕ 2025-2027 Διευκρινίσεις για βασικούς μισθούς και πολυετίες

Ανακοίνωση της ΕΣΑΠΕ για την απώλεια της Χρ. Παπαδοπούλου

Η GAN Direct σε διαδικασία εισόδου στην ελληνική αγορά

Ευρώπη Holdings: Πράσινο φως στη συγχώνευση με την Credia Bank - Ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα

Η γιορτή του Ασφαλιστικού Συμβούλου: 4 δυνάμεις που κάνουν τη διαφορά

ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ: Κάνε Follow. Κάνε Like. Κέρδισε!


















