Τα προσωπικά στοιχεία τουλάχιστον των μισών Ελλήνων φορολογούμενων φαίνεται πως κατέχουν στα χέρια τους επιτήδειοι, μέσω, μιας καλά οργανωμένης προσπάθειας υποκλοπής από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Το θέμα ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας (9/08/2013) μετά το πρόστιμο 150.000 ευρώ που επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην ΓΓΠΣ, αλλά είχε ήδη ανοίξει από τις 21-11-2012 με δελτίο τύπου της Αρχής και τον Οκτώβριο του 2012 ξεκίνησε μια σειρά διοικητικών ελέγχων σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Οι έλεγχοι επεκτάθηκαν εντός του 2013 και σε άλλες εταιρείες.
Σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής» η μεγαλύτερη υποκλοπή φορολογικών και προσωπικών δεδομένων στη χώρα έγινε μέσα από το σύστημα της ΓΓΠΣ.
Όπως προέκυψε από τις έρευνες της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων οι πρώτες ενδείξεις για την υποκλοπή υπήρχαν από το 2010, ωστόσο, οι έρευνες άρχισαν να αποδίδουν καρπούς μετά από δύο ολόκληρα χρόνια, ενώ οι έρευνες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρώσει η Αρχή τις έρευνές της και να συντάξει το πόρισμά της, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περί τους δύο μήνες για να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες κατά «εταιρειών εμπορίας προσωπικών δεδομένων», ώστε να δημοσιοποιηθούν οι ονομασίες τους. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα ακόμα και μέχρι πέρυσι τον Σεπτέμβριο, τα κυκλώματα να συνεχίζουν τη δράση τους και να υπεξαιρούν στοιχεία από τη ΓΓΠΣ.
Την αποκάλυψη αυτής της υποκλοπής έκανε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ωστόσο, το ανώτερο πρόστιμο προς την ΓΓΠΣ που προβλέπεται από το νόμο είναι ύψους 150.000 ευρώ.
Οι έρευνες της ΑΠΠΔ και της ΕΛ.ΑΣ. έχουν βάλει στο στόχαστρο τουλάχιστον πέντε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς εμπορίας προσωπικών δεδομένων.
Πηγή: capital.gr
Σχόλια

Aπoδιαμεσολάβηση και ΑΙ αλλάζουν την ασφαλιστική αγορά
Θέση εργασίας στην Cover: Διαχείριση Ασφαλιστικών Εργασιών Κλάδου Ζωής & Υγείας
Allianz: Η ραγδαία ανάπτυξη data centers σηματοδοτεί μια νέα εποχή κινδύνων και ευκαιριών στις υποδομές για τον ασφαλιστικό κλάδο
Ανασφάλιστα οχήματα: Στο μικροσκόπιο της AI οι ενστάσεις
17 έως 21 Αυγούστου τι πληρώνουν e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Έξι «αχίλλειες πτέρνες» για τις ασφαλιστικές εταιρείες

Όμιλος Generali: Αύξηση 5,8% στα μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα

ERGO: Έκτακτος μηχανισμός προκαταβολών και κλιμάκια συνεργατών για τις φωτιές

Μετοχές και ΑΚ «άσοι» για τις ασφαλιστικές εταιρείες

Το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης συμπληρώνει 40 χρόνια

Σε φάση "alert" η ασφαλιστική αγορά λόγω των πυρκαγιών

Anytime και Public αλλάζουν την εμπειρία ασφάλισης


















