
Οι ανατιμήσεις σε είδη ευρείας κατανάλωσης στα σούπερ μάρκετ φτάνουν έως και το 19% από την αρχή του έτους έως σήμερα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες στα «ΝΕΑ». Το ποσοστό των αυξήσεων σε πολλά είδη ξεπερνά τις δύο αυξήσεις του ΦΠΑ που έγιναν τον Μάρτιο και τον Ιούλιο. Εν τω μεταξύ σε λίγους μήνες, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2011, πολλά άλλα προϊόντα θα μεταφερθούν από τον χαμηλό (11%) στον υψηλό (23%) συντελεστή του ΦΠΑ, και άρα θα προκληθεί νέο κύμα ανατιμήσεων.
Συγκριτικά οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε προϊόντα όπως οι μπίρες (19%), οι οδοντόκρεμες (18%), οι κατεψυγμένες ζύμες (12%), τα γιαούρτια και το φρέσκο γάλα (5%).
Όπως είναι φυσικό, η ακρίβεια μειώνει και τα επίπεδα της κατανάλωσης. Στα σούπερ μάρκετ παρατηρείται πτώση 12% στην κατανάλωση κρέατος, 19% στα βιολογικά προϊόντα και13%-16% στα χαρτικά. Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» μέσα σε δύο χρόνια η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη στα σούπερ μάρκετ μειώθηκε σε 55 ευρώ, από 71 ευρώ, και οι καταναλωτικές οργανώσεις αναμένουν ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι «ο δυσκολότερος των τελευταίων δεκαετιών»!
Εν τω μεταξύ τα στοιχεία της Eurostat, αναδεικνύουν την Ελλάδα πρώτη στον πληθωρισμό ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης και τρίτη ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., μετά την Ρουμανία και τη Ισλανδία.
Σχόλια
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Με 834,6 εκ. ευρώ παραγωγή η Εθνική Ασφαλιστική το 2025

Το «Και Αν Συμβεί» μετασχηματίζεται σε “Your Insurance Tribe

Generali: Στα €617,5 εκατ. ασφάλιστρα & στους top 3 της αγοράς

Το νέο μοντέλο ανάπτυξης στην ασφάλιση

Ο ασφαλιστικός κλάδος χάνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία του στο LinkedIn

Την παραίτησή του από CEO και Αντιπρόεδρος της Ιντερσαλόνικα υπέβαλε ο Κ. Γιαννιώτης

Στρατηγική συνεργασία NAK Insurance Brokers & Terra Pindus







