ERGO

AI, Blockchain, Chatbots και Big Data αναμορφώνουν τον ασφαλιστικό κλάδο

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να φοβούνται το InsurTech» δήλωσε ο κορυφαίος FinTech και Insurtech influencer Spiros Margaris, στο πλαίσιο της keynote παρουσίασής του στο InsurTech Conference. Εντούτοις, το κεντρικό συμπέρασμα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, στο Divani Caravel Hotel ήταν ότι ο κλάδος δεν κινδυνεύει (ακόμα) από τα start-ups που αναδύονται ως [...]

Groupama
AI, Blockchain, Chatbots και Big Data αναμορφώνουν τον ασφαλιστικό κλάδο

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να φοβούνται το InsurTech» δήλωσε ο κορυφαίος FinTech και Insurtech influencer Spiros Margaris, στο πλαίσιο της keynote παρουσίασής του στο InsurTech Conference. Εντούτοις, το κεντρικό συμπέρασμα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, στο Divani Caravel Hotel ήταν ότι ο κλάδος δεν κινδυνεύει (ακόμα) από τα start-ups που αναδύονται ως εναλλακτικοί ανταγωνιστές, αλλά από το “engagement gap” (όπως το χαρακτήρισε ο keynote speaker Evangelos Avramakis, Digital Caralyst Lead της Swiss Re) που εντοπίζεται ανάμεσα στους ασφαλιζόμενους και τους οργανισμούς και αποτελεί ευκαιρία για τους δεύτερους, ώστε να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για ενίσχυση της πελατοκεντρικότητάς τους. Οι ευκαιρίες αυτές αφορούν στην καταγραφή του customer journey, στην omnichannel προσέγγιση του πελάτη, και, γενικότερα στην απαλοιφή της γραφειοκρατίας από τις συνδιαλλαγές του με τον ασφαλιστικό οργανισμό.

Spiros Margaris

Σύμφωνα με τους keynote speakers του συνεδρίου, τα Big Data και η Τεχνητή Νοημοσύνη επιφέρουν σημαντικές τομές στο μοντέλο λειτουργίας των ασφαλιστικών οργανισμών, ενώ τα chatbots αναδεικνύονται ως σημαντική τάση σε έναν κλάδο όπου το call center αποτελεί κύριο κανάλι επικοινωνίας.

Η δυναμική του blockchain αναλύθηκε εκτενώς στο InsurTech Conference: σύμφωνα με τον Φώτη Κοσμάτο, το blockchain μπορεί να συμβάλλει στην εξοικονόμηση κόστους και την καταπολέμηση της απάτης στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα case studies που παρουσιάστηκαν από τις start-up εταιρείες Chainproof και eHosp, για τη χρήση blockchain στην ασφάλιση έργων τέχνης και στην καταγραφή ιατρικού ιστορικού αντίστοιχα (τα συγκεκριμένα case studies διακρίθηκαν στο πρόσφατο hackathon που διοργάνωσε η Groupama με το Corallia).

Evangelos Avramakis

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του Ξενοφώντα Λιαπάκη, Γενικού Διευθυντή CIO & Services του Ομίλου Interamerican, ο οποίος κατέδειξε το πώς η ψηφιακή καινοτομία μετασχηματίζει εμπράκτως τα επιχειρηματικά μοντέλα των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία των ενδοεταιρικών ομάδων καινοτομίας και των συνεργειών με σοβαρές start-up επιχειρήσεις, για τη δημιουργία νέων ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Ξενοφώντας Λιαπάκης

Medifirst

Σχόλια

Φόρτωση...
Imperial Insurance
Interlife
Newsletter

Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά

Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.

Δεν spamάρουμεΑπεγγραφή ανά πάσα στιγμή+11.000 Εγγεγραμένοι επαγγελματίες

Σχετικά Άρθρα

Insurance Daily

© MORAX MEDIA A.E.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2026

insurancedaily.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής / Διευθυντής: Μωράκης Μιχαήλ

Ιδιοκτησία: Morax Media A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος

Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ

Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672

Email: [email protected], Τηλ: +30 210 9594121