
Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 50%, μετά το Eurogroup, έναντι 25% προηγουμένως, σύμφωνα με αναλυτές της γερμανικής τράπεζας Commerzbank.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο σημείωμα των αναλυτών Christoph Weil και Joerg Kraemer της Commerzbank, η νέα αποτυχία των Ευρωπαίων να καταλήξουν σε συμφωνία για την Ελλάδα φέρνει πιο κοντά το Grexit και κάνει την συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ να εξαρτάται από λεπτές ισορροπίες.
Στο δημοσίευμα, επίσης, αναφέρεται ότι η Ελλάδα μέχρι στιγμής απορρίπτει την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης ενώ οι προεκλογικές δεσμεύσεις αφήνουν μικρά περιθώρια συμβιβασμού. Ακολουθούν σημεία της ανάλυσης της Commerzbank:
Η ελληνική Βουλή πρέπει να εγκρίνει την όποια συμφωνία με την Ε.Ε. και αν ο Τσίπρας υποχωρήσει στις διαπραγματεύσεις με το Eurogroup, συνιστώσες του κόμματός του μπορεί να αρνηθούν να τον στηρίξουν.
Από την πλευρά των Ευρωπαίων, ο Dijsselbloem έχει αφήσει την εντύπωση ότι η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη σε μία αδιάλλακτη στάση προς την Ελλάδα και μοιάζει απίθανο να κάνει πίσω το Eurogroup.
Οι πιστώτριες χώρες έχουν θέσει ένα τελεσίγραφο στην Ελλάδα να αιτηθεί την παράταση του προγράμματος διάσωσης έως την Παρασκευή. Αν η Ελλάδα χάσει την προθεσμία, θα είναι δύσκολο να φτάσει σε συμφωνία μετά και θα ξεμείνει γρήγορα από χρήματα, επομένως η στάση πληρωμών θα είναι θέμα χρόνου.
Αν λήξει η διορία, η ΕΚΤ μπορεί να αναγκαστεί να σταματήσει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες και η Ελλάδα εκ των πραγμάτων θα πάψει να είναι μέλος της νομισματικής ένωσης.
Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η ΕΚΤ ίσως συνδυάσει την αύξηση του ELA με την απειλή να σταματήσει τα δάνεια στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταλήξει σε συμβιβασμό με το Eurogroup.
Σχόλια
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση Μ. Φουξ με τον Μ. Σάλλα

Παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες (ELA)

Μ. Σάλλας: Η οικονομία θα αντιδράσει θετικά επιστρέφοντας σε αναπτυξιακή τροχιά

«Λέμε ΟΧΙ στην καταστροφή της χώρας»

Τρεις ημέρες προθεσμία για πρόταση από την Ελλάδα








