
Παρεμβάσεις στην παροχή υπηρεσιών υγείας από το κράτος και τις ασφαλιστικές εταιρείες καταγράφει έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Ειδικότερα στην ενδιάμεση έκθεση – κλαδική έρευνα της ανεξάρτητης αρχής για τον κλάδο ιδιωτικής υγείας σε σύνολο 60 εταιρειών οι 43, δηλαδή 3 στις 4, δηλώνουν ότι υπάρχουν παρεμβάσεις στη δραστηριότητά τους από δημόσιους φορείς. Για παράδειγμα, υποστηρίζουν ότι παρεμβάσεις προέρχονται από τον ΕΟΠΥΥ, τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), τις διευθύνσεις υγείας των Περιφερειών, το αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, το γραφειοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο, τις πολιτικές τιμολόγησης ιατρικών υπηρεσιών, και το μηχανισμό clawback & rebate. Επιπλέον, τονίζεται ότι κλινικές που εστιάζουν στα ψυχικά νοσήματα καθώς και τα κέντρα αποκατάστασης και αποθεραπείας υποχρεώνονται σε οικονομικές ζημίες λόγω του μονοπωλιακού χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ ως ασφαλιστικού φορέα.
Επιπρόσθετα 10 πάροχοι υγείας αναφέρουν ότι πέραν της κρατικής παρεμβατικότητας υπάρχει και παρεμβατική δράση εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιρειών οι οποίες συνεργάζονται με επιλεγμένα μόνο θεραπευτήρια και κατευθύνουν σε αυτά τους ασφαλισμένους.
Στην ίδια κατηγορία παρόχων αναφέρεται ότι η αγορά δέχεται παρεμβάσεις ιδίως μετά την εξαγορά ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και funds που έχουν ήδη στην ιδιοκτησία τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και εκφράζονται ανησυχίες για την αυξανόμενη δύναμη των ασφαλιστικών εταιρειών αυτών, η οποία θα επηρεάσει και πιθανόν να οδηγήσει σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις στο χώρο της υγείας. Ειδικότερα, γίνονται αναφορές σε εξαγορές και συγκεντρώσεις ιδιωτικών κλινικών και ασφαλιστικών εταιρειών κάτω από τον ίδιο φορέα.
Σχόλια
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Ψηφιακή κάρτα σε ασφαλιστικές, πράκτορες και μεσίτες: Τι ισχύει με τη νέα εγκύκλιο

Ersin Pak: «Ας αφήσουμε πίσω το παρελθόν και ας κοιτάξουμε μπροστά»

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ εγκαινιάζει το νέο της Blog

ΕΑΕΕ & TSB: Ανταλλαγή πρακτικών Ελλάδας - Τουρκίας στις ασφαλίσεις για σεισμό

Η Ατλαντική Ένωση στηρίζει την Maxus στην Auto Athina 2026

Έκτακτη «ένεση» άνω του 1 εκατ. ευρώ στο Επικουρικό Κεφάλαιο

«insurance.mag»: Κυκλοφορεί αύριο με την free press LiFO



















