
Τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στις ελληνικές επιχειρήσεις αποτιμά μέσω έρευνας η Grant Thornton.
Βάσει των αποτελεσμάτων το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) θα μειωθεί κατά 8,5% το 2020. Η επίδραση της πανδημίας σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας για την οικονομίας, που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως οι μεταφορές, τα καταλύματα και η εστίαση θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του ΑΕΠ.
Όπως αναφέρει η Grant Thornton η έρευνα που έγινε σε 17.000 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 200.000 ευρώ έδειξε ότι:
- Επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 69% του συνολικού κύκλου εργασιών των Ελληνικών επιχειρήσεων επλήγησαν άμεσα από την πανδημία του Covid-19 ως αποτέλεσμα του περιορισμού ή και της διακοπής της λειτουργίας τους.
- Συνολικά, επιχειρήσεις που παράγουν κύκλο εργασιών ποσού € 32,9 δισ. (11% επί του συνολικού κύκλου εργασιών) και απασχολούν περίπου 1,1 εκ. εργαζομένους (25% επί του συνόλου) διέκοψαν τη δραστηριότητά τους λόγω της πανδημίας.
- Από την αρχική εκτίμηση των στοιχείων, προκύπτει ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) θα μειωθεί κατά 8,5% το 2020. Η επίδραση της πανδημίας σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας για την οικονομίας, που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως οι μεταφορές, τα καταλύματα και η εστίαση συντελούν στη μείωση του ΑΕΠ.
- αναμένεται οι επιχειρήσεις να παρουσιάσουν μείωση στον κύκλο εργασιών τους το 2020, κατά -12,4%. ‒ αναμένουμε μείωση της λειτουργικής τους κερδοφορίας (EBITDA) το 2020, κατά -39%.
- εκτιμάται σε €5,6 δις η μείωση της ρευστότητας τους για το 2020, ως αποτέλεσμα του περιορισμού της λειτουργίας τους και της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας στην δραστηριότητας τους

Σχόλια

Τι ισχύει για τις αναπροσαρμογές της Generali στα ασφάλιστρα Υγείας
Sofos Insurance: Σε νέες και σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις με στόχο τα 60 εκ. €
Πρόταση ΟΚΕ: Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένα σπίτια
Τρίτη χώρα με τις μεγαλύτερες άμεσες δαπάνες υγείας η Ελλάδα
Festival Alzheimer 2026: 26 & 27 Σεπτεμβρίου στο Φάρο ΚΠΙΣΝ
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Insurance Awards FM 2026: Έως τις 7/8 η κατάθεση των ερωτηματολογίων

FMΙΑ 2026: Κατατέθηκαν οι φάκελοι των υποψηφίων

Άνοιξαν οι συμμετοχές για τα Insurance Awards «Φίλιππος Μωράκης» 2026

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης τα FMΙΑ24

FMIA24: Δηλώστε δωρεάν την υποψηφιότητά σας

Grant Thornton: Εκδήλωση Navigating Business in the Digital Era

Grant Thornton: Εκδήλωση “Empower your Compliance Journey”


















