Τις Ασφαλιστικές εταιρείες, όπως σε κάθε οργανισμό στο ευρύτερο επιχειρείν τις ορίζουν οι άνθρωποι που τις στελεχώνουν.
Του Νίκου Μωράκη
Είτε μιλάμε για πολυεθνική με δραστηριότητα στη χώρα μας, είτε για made in Greece Ασφαλιστική, τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με το upper management της εταιρείας είναι και αυτά που της δίνουν υπόσταση, λαμβάνουν στρατηγικές αποφάσεις και σε περίπτωση πολυεθνικών, διαλέγουν το κατά πόσο θα ακολουθήσουν πιστά τη γραμμή της «μαμάς εταιρείας» ή θα παρεκκλίνουν στο όριο του επιτρεπτού, κάνοντας τα – κατά τη γνώμη τους – κατάλληλα adjustments για να προσαρμοστούν στα Ελληνικά δεδομένα.
Η ERGO κατά τη γνώμη μας πάντα άνηκε σε αυτή τη κατηγορία με τα διευθυντικά στελέχη να μην λειτουργούν μονόπλευρα ως προς τα guidelines του ομίλου αλλά να ανταποκρίνονται επί ίσοις όροις και στα καλέσματα του Έλληνα καταναλωτή, του Έλληνα συνεργάτη. Μια νοοτροπία που εισήγαγε στην εταιρεία πριν αρκετά χρόνια ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ERGO Greece και νυν Πρόεδρος Δ.Σ. της ERGO International, Θεόδωρος Κοκκάλας, βάζοντας «πλάτη» στις ανάγκες των συνεργατών, και που μέχρι σήμερα διατηρείτε ως ένα από τα χαρακτηριστικά της εταιρείας.
Σήμερα η εταιρεία υπό τη διοίκηση του πεπειραμένου και άριστου γνώστη της ελληνικής και διεθνής ασφαλιστικής αγοράς, Ερρίκου Μοάτσου μαζί με τους στενούς του συνεργάτες κ.κ. Τσαούση, Στεφανίδη, Σπανό & Θελερίτη διαχειρίζονται μια παραγωγή που το 2024 έκλεισε στα 276 εκατ. ευρώ (238 εκατ. ευρώ στους γενικούς κλάδους & 38 εκατ. ευρώ στους κλάδους ζωής & υγείας) χαράζοντας παράλληλα τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν τα επόμενα έτη. Μια «ομάδα» προέκταση της οποίας μπορεί να θεωρηθεί πλέον και ο κ. Κοκκάλας με τις νέες του αρμοδιότητες.
Η σημασία του Θ. Κοκκάλα στη θέση του Προέδρου της ERGO International
H ERGO International εποπτεύει την δραστηριότητα του ομίλου σε 22 χώρες – μεταξύ αυτών και της Ελλάδας – με το Διοικητικό Συμβούλιο να είναι επιφορτισμένο για την ανάπτυξη και την κερδοφορία των θυγατρικών του ομίλου, την εταιρική διακυβέρνηση, και τη διασφάλιση του καλού ονόματος «branding» του ομίλου. Ο κ. Κοκκάλας, ως ο Πρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου, ηγείται αυτών των αποφάσεων, λειτουργώντας παράλληλα ως το δημόσιο πρόσωπο του ομίλου σε αυτές τις 22 χώρες. Έχει δηλαδή την ERGO Greece υπό την ευθύνη του. Μια προφανώς θετική εξέλιξη για την ERGO Greece αλλά και μια πρόκληση για τον ίδιο ο οποίος θα πρέπει να παραμερίσει τους συναισθηματισμούς του για το «επαγγελματικό παιδί του» και να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις – μαζί με την τοπική διοίκηση – για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της εταιρείας στην Ελλάδα. Ως πρώτη ανάγνωση, το timing αυτής της αλλαγής μόνο καλό μπορεί να κάνει στην εταιρεία η οποία μετά από ένα σερί M&A σε επίπεδο Ασφαλιστικών εταιρειών (Generali – AXA & Allianz – Ευρωπαϊκή Πίστη) βρέθηκε από τη δεύτερη θέση των Ασφαλιστικών εταιρειών με μεικτή άδεια, στη τέταρτη θέση.
Η ομιλία του στην ετήσια εκδήλωση για τους συνεργάτες
Την περασμένη Παρασκευή 7 Μαρτίου, στο Μουσείο Βορρέ, μετά από 5 χρόνια οι συνεργάτες του δικτύου της ERGO μαζί το διοικητικό προσωπικό της εταιρείας βρέθηκαν για να ακούσουν από κοντά τη νέα στρατηγική της εταιρείας αλλά και για να χειροκροτήσουν τους κορυφαίους συνεργάτες της χρονιάς που πέρασε. Στο πλαίσιο αυτού του συνεδρίου ο κ. Κοκκάλας είχε μια παραγωγική αλλά και συναισθηματικά φορτισμένη συζήτηση με τον κ. Μοάτσο λέγοντας ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να βοηθήσει η ERGO Greece να πορευτεί στο επόμενο στάδιο της ιστορίας της. Έχοντας ζήσει όλες τις αλλαγές – δύσκολες και εύκολες – όπως για παράδειγμα την υιοθέτηση της παραμετρικής τιμολόγησης το 2006, ο κ Κοκκάλας δήλωσε πως είναι ευγνώμων για την κατανόηση που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια από τα δίκτυα διανομής, εκφράζοντας τη φιλοδοξία του ότι αυτή η σχέση θα συνεχιστεί και θα είναι αμφίδρομη και για τα επόμενα χρόνια υπό την ηγεσία του Ερρίκου Μοάτσου που τους συνδέει μια φιλία και γνωριμία ετών.
Στρατηγικοί στόχοι της ERGO για το μέλλον
Ο βασικός στόχος της εταιρείας είναι να διατηρήσει την ηγετική θέση που έχει στο τομέα των γενικών ασφαλίσεων αναπτύσσοντας παράλληλα τον κλάδο υγείας. Να ενδυναμώσει το brand της, να συνεχίσει να παρέχει value for money προϊόντα και υπηρεσίες διατηρώντας την κερδοφορία της και να αποτελεί ένα ελκυστικός προορισμός για εργασία και επαγγελματική ανέλιξη. Σήμερα η εταιρεία έχει 1 εκατ. πελάτες και 2.000 συνεργάτες – ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, στοχεύοντας για το 2025 να ενσωματώσει την κάλυψη των φυσικών καταστροφών στο προϊόν αυτοκινήτου, να ενισχύσουν την παρουσία τους στις ασφαλίσεις επιχειρήσεων και να στραφούν περισσότερο σε υπηρεσίες ασφάλισης προς τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μοάτσο, η εταιρεία θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες αποζημίωσης και θα εισάγει νέες ψηφιακές δυνατότητες με τη χρήση της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας του Όμιλου.