ERGO

Insurane Europe: Τα τεστ αντοχής δείχνουν ότι η ασφαλιστική βιομηχανία είναι αρκετά κεφαλαιοποιημένη

Οκτώ ασφαλιστικές εταιρείες και συγκεκριμένα οι Εurolife, Groupama, NN, Allianz, Εθνική Ασφαλιστική, Interamerican, Alphalife και Metlife συμμετείχαν στα τεστ αντοχής που διενήργησε η EIOPA για να εκτιμήσει την αντοχή 236 ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην περίπτωση χαμηλών επιτοκίων και ακραίων καταστάσεων στις αγορές (double hit) αλλά και στο σενάριο χαμηλών επιτοκίων (low for long). Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα [...]

AllSafe
Insurane Europe: Τα τεστ αντοχής δείχνουν ότι η ασφαλιστική βιομηχανία είναι αρκετά κεφαλαιοποιημένη

Οκτώ ασφαλιστικές εταιρείες και συγκεκριμένα οι Εurolife, Groupama, NN, Allianz, Εθνική Ασφαλιστική, Interamerican, Alphalife και Metlife συμμετείχαν στα τεστ αντοχής που διενήργησε η EIOPA για να εκτιμήσει την αντοχή 236 ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην περίπτωση χαμηλών επιτοκίων και ακραίων καταστάσεων στις αγορές (double hit) αλλά και στο σενάριο χαμηλών επιτοκίων (low for long).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εταιρειών ο Olav Jones, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Insurance Europe σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των stress test που πραγματοποίησε η EIOPA και στο οποίο συμμετείχαν εταιρείες από 30 χώρες δήλωσε πως δείχνουν ότι “στο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων η ασφαλιστική βιομηχανία είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό κεφαλαιοποιημένη με συνολική φερεγγυότητα που φτάνει σχεδόν το 200%.

Μόνο το 0,02% των εταιρειών βρίσκονται κάτω από τα επιθυμητά επίπεδα κεφαλαιακών απαιτήσεων. Η βιομηχανία δείχνει να είναι πολύ ανθεκτική. Η EIOPA αναφέρει ότι στο σενάριο double hit μόνο το 40% του δείγματος θα χάσει περισσότερο το ένα τρίτο των του πλεονάσματος των περιουσιακών του στοιχείων ενώ σε περίπτωση χαμηλών επιτοκίων (Low-for-Long) μόνο το 16% του δείγματος θα έχανε παρόμοιο ποσό πλεονάσματος περιουσιακών στοιχείων”.

Double Hit: Κενό 160 δις στους ισολογισμούς

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων οι εταιρείες παρουσιάζουν πλεόνασμα ενεργητικού έναντι παθητικού στο χειρότερο σενάριο του stress test, όπου το πρώτο μειώθηκε κατά 610 δις ευρώ ()9,7% και το δεύτερο κατά 450 δις (7,8%), δημιουργώντας κενό 160 δις ευρώ στους ισολογισμούς των εταιρειών.

Atladiki

Σχόλια

Φόρτωση...
HDI
Syndea
Newsletter

Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά

Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.

Δεν spamάρουμεΑπεγγραφή ανά πάσα στιγμή+11.000 Εγγεγραμένοι επαγγελματίες

Σχετικά Άρθρα

Insurance Daily

© MORAX MEDIA A.E.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2026

insurancedaily.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής / Διευθυντής: Μωράκης Μιχαήλ

Ιδιοκτησία: Morax Media A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος

Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ

Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672

Email: [email protected], Τηλ: +30 210 9594121