Η αμερικάνικη τράπεζα επενδύσεων JP Morgan Securities υποχρεούται να καταβάλει 33,32 εκατομμύρια λίρες πρόστιμο επειδή επί σειρά ετών δεν προστάτευσε, ως όφειλε, δισεκατομμύρια δολάρια που ανήκαν στους πελάτες της. Το πρόστιμο επεβλήθη από την Εποπτική Αρχή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βρετανίας, εκλαμβανόμενο και ως προειδοποίηση προς τις άλλες βρετανικές τράπεζες. Η JP Morgan λοιπόν από το 2002 έως το 2009 δεν διατηρούσε σε χωριστούς λογαριασμούς τα λεφτά των πελατών της, απο τα λεφτά τα δικά της, ποσά που κατά περιόδους είχαν φτάσει και τα 23 δις δολάρια.
Αυτό σύμφωνα με την Βρετανική αρχή ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο, γιατί σε περίπτωση χρεοκοπίας, τα λεφτά αυτά μπορούσαν να χαθούν.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της FSA (Financial Services Authority), οι εταιρείες οφείλουν να απομονώνουν τα χρήματα των πελατών τους και να τα διατηρούν σε χωριστούς λογαριασμούς με trust status για να τα προστατεύσουν σε περίπτωση χρεωκοπίας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση κανένας πελάτης δεν διακινδύνευσε τα χρήματά του, η βρετανική αρχή ωστόσο είναι αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της έναντι των πιστωτικών ιδρυμάτων, μετά και τις κατηγορίες ότι απέτυχε να εντοπίσει ή να προβλέψεις τους παράγοντες και τους κινδύνους που συνέτειναν στο να ξεσπάσει η χειρότερη πιστωτική κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Λόγω της άμεσης συμμόρφωσης και καλής διαγωγής της JP Morgan, το αρχικό πρόστιμο (47,6 δολάρια), μειώθηκε κατά 30%.
Σχόλια
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Με 834,6 εκ. ευρώ παραγωγή η Εθνική Ασφαλιστική το 2025

Το «Και Αν Συμβεί» μετασχηματίζεται σε “Your Insurance Tribe

Generali: Στα €617,5 εκατ. ασφάλιστρα & στους top 3 της αγοράς

Το νέο μοντέλο ανάπτυξης στην ασφάλιση

Ο ασφαλιστικός κλάδος χάνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία του στο LinkedIn

Την παραίτησή του από CEO και Αντιπρόεδρος της Ιντερσαλόνικα υπέβαλε ο Κ. Γιαννιώτης

Στρατηγική συνεργασία NAK Insurance Brokers & Terra Pindus






