
Χρηµατοοικονοµική επιστήµη, ως κλάδος της Οικονοµικής επιστήµης, αγγίζει ουσιαστικά κάθε σφαίρα της ανθρώπινης προσπάθειας – από τα άτοµα και τα νοικοκυριά µέχρι τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις Κρατών.
του Ευθύμιου Παπαδόπουλου, Commercial Director at Pricefox.gr, μέρος α’, τεύχος Μαρτίου am
Αλλά η κρίση έθεσε ένα προκλητικό ερώτηµα στο οποίο πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν µια απάντηση: Γιατί και σε ποιο βαθµό χρειάζεται η κοινωνία τα Χρηµατοοικονοµικά και τις αγορές Χρήµατος και Κεφαλαίου;
Στην πρόσφατη οικονοµική ιστορία, η απάντηση εξαρτάται πάντοτε από τις περιστάσεις. Σε περιόδους ευηµερίας, όταν οι Χρηµατοπιστωτικές αγορές καθιστούν τους δανειστές και τους δανειολήπτες «πλούσιους», η απάντηση είναι θετική. Αντιθέτως, σε περιόδους οικονοµικής κάµψης, η απογοήτευση από τις Αγορές οδηγεί στο να εξισώνονται οι επενδυτές µε τους βραχυπρόθεσµους κερδοσκόπους, οι οποίοι παρακινούνται από την απληστία.
Στη σηµερινή εποχή, οι χρηµατοοικονοµικές δοµές της οικονοµικής δραστηριότητας αποτελούν µέρος της βάσης µιας οποιασδήποτε οικονοµίας. Σχετίζονται µε την εξέλιξη της τάσης της οικονοµίας και τη διαµόρφωση του επιχειρηµατικού κύκλου γύρω από την τάση. Ο Joseph Schumpeter (1934) έγραψε: «Αυτός (ο τραπεζίτης) στέκεται ανάµεσα σε εκείνους που θέλουν να δηµιουργήσουν νέους συνδυασµούς και τους κατόχους παραγωγικών µέσων… Είναι ο διαχειριστής (overseer) της ανταλλακτικής οικονοµίας». Ο J. Robinson (1952) περιέγραψε τις χρηµατοοικονοµικές αγορές σαν ένα «πέπλο» (veil).
Σχόλια

Την παραίτησή του από CEO και Αντιπρόεδρος της Ιντερσαλόνικα υπέβαλε ο Κ. Γιαννιώτης
Generali: Στα €617,5 εκατ. ασφάλιστρα & στους top 3 της αγοράς
17 στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς στο Delphi Forum (updated)
Ο ασφαλιστικός κλάδος χάνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία του στο LinkedIn
NN Hellas: Η κουλτούρα που οδήγησε στο ιστορικό milestone του €1 δισ.
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Φυσικές καταστροφές: 4πλάσιο το κενό προστασίας στην Ελλάδα

H ιδιωτική ασφάλιση μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας

Συγχώνευση με απορρόφηση της Ευρώπη Holdings από την Credia

Επίσκεψη του προέδρου της Reale στην Υδρόγειο Ασφαλιστική

Αποκλειστικό: Διαβουλεύσεις Χατζηθεοδοσίου – Παπαθανάση για ένταξη των ασφαλιστών στο νέο ΕΣΠΑ

Το 50% της Alpha Insurance Brokers αποκτά η Ευρώπη Holdings

Τι θα συζητηθεί στο Insurance & Reinsurance Meeting 2026


















