
Για τον ΕΝΦΙΑ του 2024 και υπό την προϋπόθεση ότι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν ασφαλισμένες τις κατοικίες τους έναντι των φυσικών καταστροφών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, θα αρχίσει η καταβολή μειωμένου κατά 10% φόρου ακινήτου για τις κατοικίες.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Στην πράξη δηλαδή το μέτρο θα τύχει εφαρμογής υπό την προϋπόθεση ότι κάθε ιδιοκτήτης που θα θελήσει να απολαύσει το φορολογικό κίνητρο θα έχει στο μεταξύ ασφαλισμένο το ακίνητο του από 1η Ιανουαρίου έως 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.
Οι πρώτοι που θα ευνοηθούν από την εφαρμογή του μέτρου το 2024 θα είναι οι δανειολήπτες, εφόσον όμως μερίμνησαν να ασφαλίσουν τα κινητά τους έναντι φυσικών καταστροφών για τη συνολική τους αξία και όχι μόνο για την αξία του δανείου.
Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι το υπουργείο οικονομικών αξιολόγησε το ετήσιο κόστος από την εφαρμογή του εν λόγω φορολογικού κινήτρου στα επίπεδα των 40 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο θεωρείται δεδομένο ότι θα καλυφθεί από τα αυξημένα έσοδα τα οποία θα προκαλέσει η διευρυμένη ασφάλιση των κατοικιών στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός προέβη χθες σε σχετική εξαγγελία, θέλοντας να αναγνωρίσει στην ασφαλιστική αγορά ένα ισχυρό κίνητρο ανάπτυξης των εργασιών της στις Γενικές Ασφαλίσεις και ειδικότερα στις ασφαλίσεις Περιουσίας, αλλά και να δώσει τη δυνατότητα στο μέσο πολίτη αφενός να ασφαλίσει την κατοικία του αφετέρου να έρθει πιο κοντά στο θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης.
Σχόλια

Γ. Σαμολαδάς: Τι πρέπει να κάνουν όσοι είχαν εμπορεύματα στο BLUE CARRIER 2
Έκλεισε το deal για το Ιασώ
3P Insurance: Στα 59,1 εκατ. ευρώ η παραγωγή – Στόχος τα 67,5 εκατ. το 2026
Γιατί η Εθνική Ασφαλιστική θα γίνει περισσότερο ανταγωνιστική στις ασφαλίσεις υγείας
Το μέλλον της ασφάλισης ανήκει στον συνδυασμό τεχνολογίας και ανθρώπινης αξίας
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Τα 21 μέλη στη νέα σύνθεση του Συμβουλίου Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών

Τεράστιες ζημιές στο Οροπέδιο Λασιθίου από τις βροχές (video)

Στις 15 Οκτωβρίου η η ΕΑΕΕ μιλά για τις φυσικές καταστροφές και την ανθεκτικότητα

Φυσικές Καταστροφές: Χτίζοντας μια πιο ανθεκτική Ελλάδα

Swiss Re: Από τους καύσωνες έως το Ελ Νίνιο (video)

Αύξηση 62% στις ασφαλισμένες κατοικίες για σεισμό και καιρικά φαινόμενα

Το νέο πλαίσιο για την κρατική αρωγή και τις ασφαλιστικές

















