Από τον Απρίλιο του 2011 θα ξεκινήσουν προληπτικοί έλεγχοι για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του καρκίνου του μαστού με δωρεάν τεστ Παπανικολάου και μαστογραφία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, στο Ζάππειο.
Με υπουργική απόφαση θα οριστούν οι ηλικιακές ομάδες των γυναικών που θα μπορούν να εξεταστούν και τα νοσοκομεία και τα Κέντρα αναφοράς στα οποία θα γίνονται οι εξετάσεις αυτές. Στο πρόγραμμα αυτό θα συνεργαστούν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο
Στο Εθνικό Σχέδιο για τον καρκίνο περιλαμβάνεται ακόμα η λειτουργία του Εθνικού Αρχείου νεοπλασιών, η εντατικοποίηση των εκστρατειών πρόληψης για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, του αλκοόλ, της παχυσαρκίας, της έλλειψης σωματικής άσκησης και της κακής διατροφής. Επίσης, προβλέπεται η ανάπτυξη θεσμικού πλαισίου για την κατ’ οίκον νοσηλεία και τη λειτουργία ξενώνων ασθενών τελικού σταδίου καθώς και η χαρτογράφηση γονιδιακών αλλοιώσεων σε ογκολογικούς ασθενείς.
Η πορεία του καρκίνου στην Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά τη θνησιμότητα από τον καρκίνο, μεταξύ των 34 χωρών-μελών του Ο.Ο.Σ.Α, η Ελλάδα κατατασσόταν το 2004 στη 19η θέση για τους άνδρες και στην 23η στις γυναίκες.
Ωστόσο στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, παρατηρείται μεταξύ των ετών 1980-2004 σταθερή αυξητική τάση στους θανάτους από καρκίνο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Στους άνδρες (αλλά τώρα πια και στις γυναίκες) πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, και ακολουθούν του προστάτη και του παχέος εντέρου. Στις γυναίκες πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και ακολουθούν του μαστού και του παχέος εντέρου.
Το κόστος για τη θεραπεία του καρκίνου κυμαίνεται περίπου στο 6,5% των συνολικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη. Το έμμεσο κόστος υπολογίζεται ότι είναι τουλάχιστον διπλάσιο του άμεσου.
Οι καρκίνοι του πνεύμονα, του στομάχου και του οισοφάγου εμφανίζονται συχνότερα στα κατώτερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα. Ο καρκίνος του μαστού εντοπίζεται συχνότερα στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, ενώ του τραχήλου της μήτρας στα κατώτερα.
Έχει επίσης πλήρως τεκμηριωθεί ότι για τις περισσότερες μορφές καρκίνου (π.χ. του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του μαστού) άτομα χαμηλότερου κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου έχουν μειωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, με αποτέλεσμα ανεπαρκή πρόληψη, διάγνωση του καρκίνου σε πιο προχωρημένα στάδια και πλημμελή θεραπεία.
πηγή: healthview.gr
Σχόλια

Κατατέθηκε στη βουλή το σ/ν για τον Ατομικό Επενδυτικό Λογαριασμό Ανηλίκων
Στην Ιαπωνία ο Χ. Μεγάλου με το Agency της Εθνικής Ασφαλιστικής
Hellas Direct: Στο top 50 των Financial Times & της Statista
ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Νέος Τεχνικός Διευθυντής o κ.Μιχάλης Κολέτσος
INTERASCO: Στόχος τα 100 εκατ. ευρώ έως το 2031 – Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγοράς στην Ελλάδα
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ: Επένδυση άνω των 7 εκατ. ευρώ

INTERASCO: Στόχος τα 100 εκατ. ευρώ έως το 2031 – Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγοράς στην Ελλάδα

Η CrediaBank και η Ευρώπη Ασφαλιστική μαζί σε έναν ενιαίο όμιλο

Hellas Direct: Στο top 50 των Financial Times & της Statista

Εμπόδιο για την ασφαλιστική αγορά ο αρνητικός ρυθμός των αποταμιεύσεων

Το Piraeus Starup Accelerator στήριξε τη νεοφυή επιχειρηματικότητα

Διαγωνισμός στην Insurancemarket για ένα iPhone Duo


















