ERGO

Επιδεινώθηκε για τους Μικρομεσαίους η Πρόσβαση στην Τραπεζική Χρηματοδότηση

Η Πρόσβαση των Μικρομεσαίων στην τραπεζική χρηματοδότηση επιδεινώθηκε το 6μηνο Οκτωβρίου 2012 – Μαρτίου 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το μόνο παρήγορο είναι, ότι ο ρυθμός της επιδείνωσης ήταν μικρότερος σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Οι Ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που ανέφεραν ότι επιδεινώθηκε η διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων ανήλθαν σε ποσοστό 40% από 53% [...]

Groupama

Gkise_daneia_trapeza_tameioΗ Πρόσβαση των Μικρομεσαίων στην τραπεζική χρηματοδότηση επιδεινώθηκε το 6μηνο Οκτωβρίου 2012 – Μαρτίου 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το μόνο παρήγορο είναι, ότι ο ρυθμός της επιδείνωσης ήταν μικρότερος σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Οι Ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που ανέφεραν ότι επιδεινώθηκε η διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων ανήλθαν σε ποσοστό 40% από 53% που ήταν το προηγούμενο εξάμηνο. Ήταν όμως το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωζώνη.

Ακολούθησαν οι Μικρομεσαίες στην Πορτογαλία με μείωση στο 32% από 42%, οι Ιταλικές ΜΜΕ με μείωση στο 7% από 27%, οι Ιρλανδικές στο 22% από 35% και οι Ισπανικές στο 17% από 30%. Οι Γερμανικές ΜΜΕ ήταν οι μόνες που σημείωσαν βελτίωση στην πρόσβασή τους σε τραπεζικό δανεισμό, με ποσοστό 7% από 1%.

Οι χειρότερες συγκριτικά επιδόσεις στην Ελλάδα, προκύπτουν και από άλλα στοιχεία, όπως το ποσό που έλαβαν σε σχέση με αυτό που ζήτησαν ως δάνειο στην τράπεζα. Το 65% των μικρομεσαίων της Ευρωζώνης δήλωσαν ότι πέτυχαν να λάβουν το πλήρες ποσό της Αίτησης που υπέβαλαν για δάνειο, ποσοστό που είναι κοντά στο επίπεδο του δεύτερου εξαμήνου του 2010 (66%). Αντίθετα, το 11% ανέφεραν ότι απορρίφθηκε η Αίτησή του και το 15% ότι έλαβαν ένα μικρότερο ποσό από αυτό που ζήτησαν. Τη μεγαλύτερη επιτυχία (για το σύνολο του ποσού που ζήτησαν) είχαν οι Γερμανικές ΜΜΕ (85%) και οι Φιλανδικές (79%), ενώ αντίθετα οι Ελληνικές είχαν το μικρότερο ποσοστό (25%), ακολουθούμενες από τις ιρλανδικές (32%). Το 31% των Ελληνικών Μικρομεσαίων είδε το Αίτημά τους να απορρίπτεται πλήρως από τις τράπεζες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μηδενικό στην Αυστρία και μόλις 3% στη Γερμανία.

Το ποσοστό των ΜΜΕ που υπέβαλαν Αίτηση για τραπεζικό δάνειο ήταν υψηλότερο στη Γαλλία (28%), την Ισπανία (27%) και τη Γερμανία (26%), ενώ ήταν χαμηλότερο στην Ολλανδία (12%), την Ιρλανδία (14%) και την Πορτογαλία (15%). Πάνω από τις μισές ΜΜΕ της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Φινλανδίας ανέφεραν ότι δεν προσέφυγαν σε δανεισμό, καθώς είχαν επαρκή εσωτερικά κεφάλαια. Αντίθετα, το ποσοστό των Μικρομεσαίων που δεν υπέβαλαν αίτημα για δανεισμό, επειδή είχαν αρκετά δικά τους κεφάλαια, ήταν σημαντικά χαμηλότερο στην Ελλάδα (24%) και την Πορτογαλία (35%).

Minetta

Σχόλια

Φόρτωση...
Neos Poseidon
Cypria Life
Newsletter

Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά

Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.

Δεν spamάρουμεΑπεγγραφή ανά πάσα στιγμή+11.000 Εγγεγραμένοι επαγγελματίες

Σχετικά Άρθρα

Insurance Daily

© MORAX MEDIA A.E.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2026

insurancedaily.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής / Διευθυντής: Μωράκης Μιχαήλ

Ιδιοκτησία: Morax Media A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος

Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ

Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672

Email: [email protected], Τηλ: +30 210 9594121