Eurolife

“Μάχη” για “κόκκινα” δάνεια και πλειστηριασμούς

Στρατηγικό σύμβουλο για τα κόκκινα δάνεια και σχέδιο αναζήτησης στρατηγικών διεθνών επενδυτών για να γίνουν οι ελληνικές τράπεζες ιδιωτικές ζητούν οι θεσμοί στην πρόταση τους προς την ελληνική πλευρά που είδε το φως της δημοσιότητας. Λίγη ώρα πριν είχε διαρρεύσει το ελληνικό κείμενο προς τους θεσμούς που κινείτο σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος όχι μόνο [...]

Sofos Insurance
“Μάχη” για “κόκκινα” δάνεια και πλειστηριασμούς

winloseΣτρατηγικό σύμβουλο για τα κόκκινα δάνεια και σχέδιο αναζήτησης στρατηγικών διεθνών επενδυτών για να γίνουν οι ελληνικές τράπεζες ιδιωτικές ζητούν οι θεσμοί στην πρόταση τους προς την ελληνική πλευρά που είδε το φως της δημοσιότητας.

Λίγη ώρα πριν είχε διαρρεύσει το ελληνικό κείμενο προς τους θεσμούς που κινείτο σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος όχι μόνο για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και για το σύνολο της προτεινόμενης πολιτικής.

Στο τραπεζικό πεδίο, η ελληνική πλευρά, προτείνει προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αν και «κουρεμένη» σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, περιλαμβάνοντας μεγαλύτερες δόσεις κατά την περίοδο προστασίας και συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια (αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ, εισόδημα έως 35.000 ευρώ, συνολική αξία περιουσίας έως 270.000 ευρώ, καταθέσεις και άλλες κινητές αξίες έως 15.000 ευρώ). Η δόση θα κυμαίνεται από το 2% του μηνιαίου εισοδήματός του έως το 60% για εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά προτείνει και επιτάχυνση εκδίκασης υποθέσεων για όσους έχουν ενταχθεί στον «νόμο Κατσέλη», και μέτρα για τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Η ελληνική πλευρά με δήλωσή της απέρριψε ουσιαστικά την πρόταση των θεσμών, μεταφέροντας από σήμερα το επίκεντρο των γεγονότων στο εσωτερικό, καθώς ο πρωθυπουργός έχει καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς το απόγευμα στη Βουλή, ενώ κατατέθηκε και έγινε δεκτό και αίτημα μεταφοράς – ομαδοποίησης των δόσεων προς το ΔΝΤ για το τέλος Ιουνίου.

Πλέον, αναμένεται η ανασύνταξη των δύο πλευρών, κυβέρνησης και θεσμών με πιθανή την ανάπτυξη νέων προτάσεων και πολιτικές μέσα στο σαββατοκύριακο. Ο χρόνος άλλωστε που απομένει – τραπεζικά και ταμειακά – δεν είναι πολύς καθώς πλησιάζει το τέλος Ιουνίου με αρμόδια στελέχη να βάζουν το «τέλος χρόνου» πολύ νωρίτερα, στο μέσο του μήνα.

Τα μέτρα των δανειστών, χαρακτηρίζονται εμμονικά και από ξένα δίκτυα ζητώντας από την 1η Ιουλίου μεταφορά όλων σχεδόν των προϊόντων – υπηρεσιών σε συντελεστή ΦΠΑ 23% (ζητούν συντελεστή 11% για τρόφιμα φάρμακα και ξενοδοχεία) με δραστική κατάργηση εξαιρέσεων που σήμερα ισχύουν στην υγεία, στην ασφάλιση και σε άλλες ευαίσθητες υπηρεσίες.

Δίδονται αντικίνητρα για όσους βγουν στην σύνταξη πριν τα 67, η σταδιακή εξάλειψη του ΕΚΑΣ ως το τέλος Δεκεμβρίου 2016 ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αλλά και η δραστική κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων. Ζητούν πρωτογενή πλεονάσματα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Ζητούν αύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το 4% στο 6%, νομοθέτηση τον Σεπτέμβριο για την ενοποίηση Ταμείων αλλά και τη δημιουργία ενός νέου συστήματος που θα συνδέει στενότερα τις εισφορές με τις παροχές. Επιμένουν επίσης στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για όλα τα επικουρικά Ταμεία και ενοποίηση όλων των Ταμείων υπό το ΕΤΕΑ, αλλά και στην αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους.

Προτείνουν επίσης προκαταβολή φόρου 100% από τις επιχειρήσεις, αλλαγές στη ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις.

Designia
Υδρόγειος

Σχόλια

Φόρτωση...
Imperial Insurance
Cypria Life
Newsletter

Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά

Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.

Δεν spamάρουμεΑπεγγραφή ανά πάσα στιγμή+11.000 Εγγεγραμένοι επαγγελματίες

Σχετικά Άρθρα

Insurance Daily

© MORAX MEDIA A.E.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2026

insurancedaily.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής / Διευθυντής: Μωράκης Μιχαήλ

Ιδιοκτησία: Morax Media A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος

Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ

Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672

Email: [email protected], Τηλ: +30 210 9594121