ERGO

Με… ανύπαρκτα χρήματα ετοιμάζουν το Βιβλιάριο Υγείας Ανασφάλιστου

Πουκάμισο… αδειανό κινδυνεύει να μείνει το Βιβλιάριο Υγείας Ανασφάλιστου (ΒΥΑ) πριν καν «ενσαρκωθεί». Η Διυπουργική Απόφαση είναι έτοιμη αλλά δεν έχουν ακόμα πέσει όλες οι υπογραφές. Ανεξάρτητα από το αν και πότε οι συναρμόδιοι υπουργοί υπογράψουν τη σχετική απόφαση, η οποία θα παράσχει τη δυνατότητα σε 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους να έχουν πρόσβαση στη δημόσια – δωρεάν [...]

AllSafe
Με… ανύπαρκτα χρήματα ετοιμάζουν το Βιβλιάριο Υγείας Ανασφάλιστου

healthΠουκάμισο… αδειανό κινδυνεύει να μείνει το Βιβλιάριο Υγείας Ανασφάλιστου (ΒΥΑ) πριν καν «ενσαρκωθεί». Η Διυπουργική Απόφαση είναι έτοιμη αλλά δεν έχουν ακόμα πέσει όλες οι υπογραφές.

Ανεξάρτητα από το αν και πότε οι συναρμόδιοι υπουργοί υπογράψουν τη σχετική απόφαση, η οποία θα παράσχει τη δυνατότητα σε 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους να έχουν πρόσβαση στη δημόσια – δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο, εκείνο που εξακολουθεί να λείπει είναι – τι άλλο; – η αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση.

Αν και στην κυβέρνηση δεν έχουν ακόμα επισήμως «κοστολογήσει» την συγκεκριμένη απόφαση, αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας δεν την εκτιμούν κάτω από … 550 εκατ. ευρώ.

Και μάλλον δεν έχουν άδικο αν σκεφτεί κανείς πως σήμερα η ιατρο – φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας κοστίζει 150 εκατ. ευρώ.

Το ερώτημα είναι από πού θα βρει 350 εκατ. ευρώ το κράτος για να ανακουφίσει από ιατρο – φαρμακευτική, τουλάχιστον, άποψη τους ανασφάλιστους.

Από μία βασική πηγή, απαντούν από το Υπ. Υγείας. Από την εξοικονόμηση πόρων που δίδει ο ΕΟΠΥΥ προς τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας για την κάλυψη εξετάσεων, νοσηλείας και επισκέψεων των ασφαλισμένων.

Συνεργάτες του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή αναφέρουν πως με την αύξηση του προσωπικού στα νοσοκομεία στο τέλος του έτους θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και, έτσι, οι ασφαλισμένοι θα στραφούν πως αυτό αντί του ιδιωτικού κλάδου υγείας.

Εκείνο στο οποίο δεν έχει απαντήσει ακόμα, όχι τόσο το Υπ. Υγείας, αλλά το συναρμόδιο Υπ. Οικονομικών, είναι πως θα καλύψει τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων αλλά και του ΕΟΠΥΥ προς τρίτους, τα οποία ανέρχονται πλέον σε 2,6 δισ. ευρώ. Χωρίς την σταδιακή, έστω, ικανοποίηση αυτών των χρεών θα είναι αδύνατη η εξυπηρέτηση ακόμα περισσοτέρων πολιτών από το ΕΣΥ, ακόμα και αν αυξηθεί το προσωπικό σ’ αυτό.

Εξάλλου, το κράτος έχει αποδώσει περίπου τα μισά από αυτά που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί στον ΕΟΠΥΥ κατά το α’ τετράμηνο του 2015.

Orizon
Medifirst

Σχόλια

Φόρτωση...
Neos Poseidon
Cypria Life
Newsletter

Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά

Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.

Δεν spamάρουμεΑπεγγραφή ανά πάσα στιγμή+11.000 Εγγεγραμένοι επαγγελματίες

Σχετικά Άρθρα

Insurance Daily

© MORAX MEDIA A.E.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2026

insurancedaily.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής / Διευθυντής: Μωράκης Μιχαήλ

Ιδιοκτησία: Morax Media A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος

Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ

Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672

Email: [email protected], Τηλ: +30 210 9594121