Τα δημόσια ταμεία έχουν χάσει τελείως την αξιοπιστία τους. Αυτό βεβαίως ευνοεί την αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης, τουλάχιστον το…υγιές τμήμα της και όχι τις μεμονωμένες περιπτώσεις απατεώνων που δεν είναι και λίγοι, αλλά δυστυχώς συνεχίζουν να είναι ενεργοί…Όπως και να ‘χει, οι αλλαγές που προβλέπει το νέο κρατικό νομοσχέδιο για τα ταμεία είναι σαρωτικές.
Από καθεστώς «προκαθορισμένων εγγυημένων παροχών» πάμε σε καθεστώς «προκαθορισμένων εισφορών». Για κάθε ασφαλισμένο δημιουργείται ένας ατομικός λογαριασμός, που όμως θα υπολογίζει τις εισφορές από το 2001 και μετά. Για το προηγούμενο διάστημα, για τα έτη που δεν υπάρχουν μηχανογραφημένα ένσημα η σύνταξη θα υπολογίζεται στο 20% της κυρίας σύνταξης!
Οι επικουρικές, υπάρχουσες και μελλοντικές, πετσοκόβονται σε όλα τα ταμεία, άμεσα σε αυτά που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και σε βάθος χρόνου σε όσα αντέχουν ακόμα. Το ποσό της επικουρικής σύνταξης που θα λαμβάνει ο ασφαλισμένος θα είναι αντίστοιχο με τις εισφορές που έχει καταβάλει συν τις όποιες αποδόσεις του κεφαλαίου του.
Η μείωση στο ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) – θα φθάσει το 40%, καθώς κάθε μήνα καταγράφεται έλλειμμα 30 εκατ. ευρώ. Το εφάπαξ μειώνεται και το ύψος του θα είναι ανάλογο των εισφορών. Τέλος σύμφωνα με νέο νόμο, καμιά σύνταξη (κύρια και επικουρική) δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του τελευταίου μισθού.
Σχόλια
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Με 834,6 εκ. ευρώ παραγωγή η Εθνική Ασφαλιστική το 2025

Το «Και Αν Συμβεί» μετασχηματίζεται σε “Your Insurance Tribe

Generali: Στα €617,5 εκατ. ασφάλιστρα & στους top 3 της αγοράς

Το νέο μοντέλο ανάπτυξης στην ασφάλιση

Ο ασφαλιστικός κλάδος χάνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία του στο LinkedIn

Την παραίτησή του από CEO και Αντιπρόεδρος της Ιντερσαλόνικα υπέβαλε ο Κ. Γιαννιώτης

Στρατηγική συνεργασία NAK Insurance Brokers & Terra Pindus







