Εξήντα χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις έχουν κλείσει από το 2009 έως σήμερα και άλλες τόσες σκοπεύουν να κλείσουν κατά τη διάρκεια του 2012, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου που παρουσίασε η ΕΣΕΕ . Έως και χίλιες είναι δε οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι την χρονιά που έρχεται αναμένουν μεγάλες δυσκολίες ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους. Ακόμη, μείωση πωλήσεων και κερδών δήλωσε πάνω από το 75% των ΟΕ – ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων. Οι πωλήσεις των ΑΕ και ΕΠΕ μειώθηκαν κατά 10,2%, ενώ η λειτουργική κερδοφορία υπέστη πτώση κατά 84,8%.
Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου των εμπορικών ΑΕ και ΕΠΕ παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το 2010 ενώ έξι στις 10 ΟΕ – ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις δήλωσαν ότι δεν πραγματοποίησαν επενδύσεις παγίου κεφαλαίου τη διετία 2009-2010.Περισσότερες από τέσσερις στις 10 ΟΕ – ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις θεωρούν ότι περιορίστηκε σημαντικά (περισσότερο από 10%) η γενική τους ρευστότητα. Ωστόσο, πέντε στις δέκα ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις, δήλωσαν ότι θα κρατήσουν σταθερό το προσωπικό τους.
Μία στις τρεις από τις εμπορικές ΑΕ και ΕΠΕ αξιολογεί ως αρκετά ή πολύ πιθανή την περίπτωση αδυναμίας ανταπόκρισης στις τρέχουσες υποχρεώσεις της. Η πιθανότητα ασυνέπειας είναι υψηλότερη στις ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις. Η μία στις δύο επιχειρήσεις θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανή την περίπτωση αδυναμίας ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις της. Mία στις πέντε από τις ΟΕ ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις αισθάνεται σοβαρό κίνδυνο αδυναμίας λειτουργίας (λουκέτου) εξαιτίας της βαθειάς κρίσης. Στις ΑΕ και ΕΠΕ το ποσοστό είναι αρκετά χαμηλότερο 13,4%.
Στις ΑΕ και ΕΠΕ τα πιθανότερα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης είναι ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας, η μείωση προσωπικού και η αύξηση παροχών/προσφορών στα προϊόντα τους. Στις ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις το πιθανότερο μέτρο είναι και εδώ ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας. Ακολουθεί η αύξηση παροχών/προσφορών στα προϊόντα τους και έπεται η μείωση τιμών. Σε αντίθεση με τις ΑΕ-ΕΠΕ, δεν θεωρούν ως υψηλής πιθανότητας το ενδεχόμενο των απολύσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Με 834,6 εκ. ευρώ παραγωγή η Εθνική Ασφαλιστική το 2025

Generali: Στα €617,5 εκατ. ασφάλιστρα & στους top 3 της αγοράς

Το νέο μοντέλο ανάπτυξης στην ασφάλιση

Ο ασφαλιστικός κλάδος χάνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία του στο LinkedIn

Την παραίτησή του από CEO και Αντιπρόεδρος της Ιντερσαλόνικα υπέβαλε ο Κ. Γιαννιώτης

Στρατηγική συνεργασία NAK Insurance Brokers & Terra Pindus

Πασχαλινό Bazaar με κοινωνικό αποτύπωμα στα γραφεία της Groupama







