ERGO

Τα τραπεζικά assets στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων

Η ένταξη των τραπεζών στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων που πρέπει να συγκεντρώσει περιουσιακά στοιχεία 50 δισ. ευρώ αποφασίστηκε στην μαραθώνια σύνοδο κορυφής που ολοκληρώθηκε το πρωί και κατέληξε σε μία συμφωνία – συμβιβασμό. Από το ίδιο ταμείο, που θα συμπληρωθεί από ΔΕΚΟ/ακίνητα, θα τροφοδοτηθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες με 25 δισ. ευρώ. Το ταμείο θα έχει [...]

Sofos Insurance
Τα τραπεζικά assets στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων

EURO8Η ένταξη των τραπεζών στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων που πρέπει να συγκεντρώσει περιουσιακά στοιχεία 50 δισ. ευρώ αποφασίστηκε στην μαραθώνια σύνοδο κορυφής που ολοκληρώθηκε το πρωί και κατέληξε σε μία συμφωνία – συμβιβασμό.

Από το ίδιο ταμείο, που θα συμπληρωθεί από ΔΕΚΟ/ακίνητα, θα τροφοδοτηθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες με 25 δισ. ευρώ.

Το ταμείο θα έχει έδρα στην Αθήνα αντί για το Λουξεμβούργο που αρχικά προτάθηκε. Η επιλογή των στοιχείων θα γίνει από ξένους ειδικούς και θα υπάρχει εποπτεία των θεσμών.

Η συμφωνία δίνει ένα πρώτο «σήμα» στην ΕΚΤ για να μπορέσει να παράσχει στήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες στην σημερινή της τηλεδιάσκεψη. Σήμερα στο Eurogroup θα αποφασιστεί και η βραχυχρόνια ρευστότητα που πρέπει να παρασχεθεί στις τράπεζες με μία πρώτη πρόταση να κάνει λόγο για 10 δις ευρώ.

Η απόφαση απαιτεί παράλληλα έως την Τετάρτη να γίνει ε ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας για την διάσωση των τραπεζών (Ball In). Η οδηγία αποτελεί ένα από τα μέτρα που πρέπει να ψηφίσει η Βουλή (μαζί με τον νέο ΦΠΑ που πιθανόν περιλαμβάνει την ασφάλιση και παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό). Η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει και την συνολική συμφωνία προκειμένου να προχωρήσουν παράλληλα οι διαδικασίες έγκρισης από τους θεσμούς και τα κοινοβούλια της ΕΕ της νέας συμφωνίας για 3ετές δάνειο.

Με την συμφωνία η κυβέρνηση δεσμεύεται να θεσπίσει τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της αποφασιστικής δράσης για τα κόκκινα δάνεια και των μέτρων για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του ΤΧΣ και των τραπεζών, ιδίως με την εξάλειψη κάθε πιθανότητας για πολιτική παρέμβαση, ιδίως σε διαδικασίες διορισμού επιτελών.

Το συνολικό πακέτο φτάνει στα 86 δισ. ευρώ σε 3 έτη. Η κυβέρνηση ζητά επίσης 7 δισ. ευρώ έως τις 20 Ιουλίου και επιπλέον 5 δισ. ευρώ για τα μέσα Αυγούστου ώστε να ικανοποιήσει άμεσες ανάγκες.

Οι ΥΠΟΙΚ έκαναν σαφές ότι επιθυμούν οι τράπεζες να ανοίξουν το ταχύτερο δυνατό για να αποφύγουν την αύξηση της συνολικής χρηματοδότησης. Ωστόσο, οι συνολικές ανάγκες θα φανούν σε λίγες εβδομάδες. Η ΕΚΤ θα προβεί σε συνολική αξιολόγηση μετά το καλοκαίρι.

interasco
Minetta

Σχόλια

Φόρτωση...
Neos Poseidon
Interlife
Newsletter

Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά

Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.

Δεν spamάρουμεΑπεγγραφή ανά πάσα στιγμή+11.000 Εγγεγραμένοι επαγγελματίες

Σχετικά Άρθρα

Insurance Daily

© MORAX MEDIA A.E.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2026

insurancedaily.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής / Διευθυντής: Μωράκης Μιχαήλ

Ιδιοκτησία: Morax Media A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος

Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ

Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672

Email: [email protected], Τηλ: +30 210 9594121