Αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ για τη βιωσιμότητα των ελληνικών μικρών επιχειρήσεων (που απασχολούν έως 49 άτομα προσωπικό). Ειδικότερα, εκτιμάται ότι 61.200 επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο τους επόμενους 12 μήνες, εκ των οποίων περίπου 12.000 μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Τα παραπάνω στοιχεία συνδέονται άμεσα με κίνδυνο απώλειας 240.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί) στο επόμενο 12μηνο. Παράλληλα, περίπου 180.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο 12μηνο. Αναλυτικά, σύμφωνα με την εξαμηνιαία αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις, το ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων που θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να έχουν το επόμενο διάστημα πρόβλημα λειτουργίας σε βαθμό που θα κινδυνεύουν να κλείσουν, αγγίζει πλέον το 51,4% από 44,5% που αποτυπώθηκε στην προηγούμενη έρευνα και 11,7% που ήταν στην έρευνα του Ιουλίου του 2009.
Η απαισιοδοξία για το μέλλον πηγάζει και από την κακή πορεία του τζίρου, αποτελεσμάτων, αλλά και την έλλειψη ρευστότητας. Συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2011 σχεδόν εννέα στις 10 επιχειρήσεις καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης. Ειδικότερα, επιδείνωση εμφάνισε το β’ εξάμηνο του 2011 στον κύκλο εργασιών το 82,5%, στη ζήτηση το 82%, στη ρευστότητα το 85,9%, στις παραγγελίες το 83,5%, και στις επενδύσεις αύξηση καταγράφει μόλις το 5,8%, μείωση το 37,6% και στασιμότητα το 54,3%. Για το σύνολο του 2011 το 42,1% των επιχειρήσεων έκλεισε με ζημιές ενώ μόνο μία στις πέντε εμφάνισε κέρδη.
Ακόμη χειρότερη είναι η «εικόνα» για το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Συγκεκριμένα σε ποσοστό 77,2% οι επιχειρήσεις αναμένουν επιδείνωση της θέσης τους, το 14,1% δεν αναμένει καμία αλλαγή, ενώ μόλις το 4,3% ελπίζει σε βελτίωση της κατάστασής του.
Το 37,4% των επιχειρήσεων μείωσε τις ώρες και τις ημέρες εργασίας ενώ το 28,6% μείωσε αποδοχές στο προσωπικό του. Προβλέπεται δε ότι για το α’ εξάμηνο του 2012, το 43% θα μειώσει με μεγάλη βεβαιότητα μισθούς και ώρες εργασίας. Παρουσιάζοντας την έρευνα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ πρότεινε τη δημιουργία ενός συμπληρωματικού Μνημονίου το οποίο θα είναι αναπτυξιακό. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Η οικονομία και οι επιχειρήσεις έχουν κολλήσει στο βάλτο της ύφεσης και θα βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο εάν δεν κάνουμε κάτι για να αλλάξει η οικονομική πραγματικότητα. Υπάρχει ο κίνδυνος να υπερβούμε τα όρια αντοχής και η ζημιά δεν θα είναι αναστρέψιμη». (πηγή: naftemporiki.gr)
Σχόλια

Καριέρα και ασφαλιστική αγορά: Τι λένε 10 στελέχη
Υποχρεωτική ασφάλιση με κάλυψη 50.000 ευρώ για ηλεκτρικά πατίνια σε ν/σ
Πετράλωνα: Το ατύχημα που υπενθύμισε ότι η διαχείριση του κινδύνου ξεκινά πριν από την πρώτη εκσκαφή
Ασφάλεια χωρίς αποστάσεις: Το στοίχημα της Interamerican στα Δωδεκάνησα
Μεγάλες ζημιές σε επιχειρήσεις από τη φωτιά στο Ωραιόκαστρο
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Πρωτοβουλία ανοιχτού διαλόγου 3 πολιτικών και ασφαλιστικής αγοράς από το ΕΕΑ

Κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών: Έρχεται υποχρεωτική ασφάλιση

Favikon: Ο Ν. Γεωργόπουλος στη λίστα των κορυφαίων 200 παγκοσμίως

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ αναβαθμίζει τη «Σύνδεση Πελάτη» με νέες δυνατότητες

EEAE και ΕΑEΕ ενισχύουν τη θεσμική τους συνεργασία

SYNDEA: Στρατηγική προτεραιότητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Dallbogg: Στη συνεργασία με εποπτικές αρχές και EIOPA η λύση


















