Πέτρες στα μπισκότα “Trader Joe’s”, έντομα στη σούπα με μπρόκολο-τυρί και κομμάτια πλαστικού σε λωρίδες κοτόπουλου. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αμερικανοί καταναλωτές έχουν δει ανακλήσεις τροφίμων υψηλού προφίλ, καθώς συγκεκριμένα brandnames που καταναλώνουν είναι μολυσμένα με ξένα αντικείμενα που δεν έχουν θέση στο πιάτο τους.
Οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων και οι ομοσπονδιακοί φορείς χρησιμοποιούν τους όρους “εξωγενή” ή «ξένα» υλικά για να περιγράψουν πράγματα όπως μεταλλικά θραύσματα, πλαστικό και κομμάτια ζωύφιων που με κάποιο τρόπο βρίσκονται σε συσκευασμένα προϊόντα.
Τα «ξένα υλικά» προκάλεσαν εννέα ανακλήσεις το 2022 στις ΗΠΑ για περισσότερες από 477.000 λίβρες τροφίμων. Ο αριθμός των ανακλήσεων μάλιστα είναι τριπλάσιος σε σχέση με τρόφιμα μολυσμένα με τοξικά βακτήρια E. coli.
Το μέγεθος των ανακλήσεων μπορεί να φτάσει σε οικονομικές απώλειες εκατομμυρίων: Το 2019 34 ανακλήσεις στις ΗΠΑ κόστισαν 7 εκατ. κιλά τροφίμων. Σε μεγάλο βαθμό το μεγάλο κόστος οφείλεται στη γιγαντιαία ανάκληση λωρίδων κοτόπουλου Tyson μολυσμένων με κομμάτια μετάλλου.
Πλαστικά κομμάτια από ξεφτισμένους μεταφορικούς ιμάντες, θραύσματα ξύλου από παλέτες προϊόντων, μεταλλικά ρινίσματα ή σύρμα από μηχανήματα είναι όλα κοινά. Το ίδιο και οι πέτρες και τα ζωύφια που μπορούν να φτάσουν από το χωράφι στο εργοστάσιο.
Τόσο το USDA όσο και το FDA ζητούν από τις εταιρείες να τις ειδοποιούν αμέσως όταν τα τρόφιμα είναι δυνητικά μολυσμένα με αντικείμενα που μπορεί να βλάψουν τους καταναλωτές. Στη συνέχεια, οι υπηρεσίες καθορίζουν εάν είναι απαραίτητες οι ανακλήσεις. Οι περισσότερες ανακλήσεις είναι εθελοντικές και ξεκινούν από τις εταιρείες, αν και οι υπηρεσίες μπορούν να ζητήσουν ή να αναθέσουν τη δράση.
Οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι το ζήτημα του συμποσίου ανακαλύφθηκε όταν κάποιος ανέφερε τραυματισμό στο στόμα μετά την κατανάλωση λωρίδων κοτόπουλου. Η ConAgra Brands Inc., στην οποία ανήκει η Banquet, αρνήθηκε να σχολιάσει πέρα από το δελτίο ειδήσεων της εταιρείας. Ο Trader Joe’s δεν θα διευκρινίσει πώς μπήκε το υλικό στα τρόφιμα που οδήγησαν στις πρόσφατες ανακλήσεις του.
Η ανίχνευση ανεπιθύμητων αντικειμένων έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Keith Belk, διευθυντής του Κέντρου για την Ασφάλεια και την Ποιότητα του Κρέατος στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Οι μεγάλοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν μαγνήτες, ανιχνευτές μετάλλων, συσκευές ακτίνων Χ και άλλη τεχνολογία για να βρουν ανεπιθύμητα υλικά στα προϊόντα τους.
Τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες γίνονται όλο και πιο προσεκτικές και ανακαλούν προϊόντα πιο συχνά από πριν, δήλωσε ο Nathan Mirdamadi, σύμβουλος της Commercial Food Sanitation, η οποία συμβουλεύει τη βιομηχανία σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι στους καταναλωτές δεν αρέσει να βρίσκουν περίεργα πράγματα στο φαγητό τους. Όταν το κάνουν, μπορεί να ακολουθήσουν αγωγές, είπαν οι ειδικοί.
«Δεν είναι ποτέ καλό να τραυματίζεις τους πελάτες σου», πρόσθεσε ο Mirdamadi.
Η πραγματική μόλυνση μπορεί να επηρεάσει μόνο μια μικρή ποσότητα προϊόντος, αλλά οι εταιρείες ανακαλούν όλα τα τρόφιμα που παράγονται μέσα σε ένα συγκεκριμένο παράθυρο μόνο για να είναι ασφαλή. Και ενώ μερικά από τα τρόφιμα μπορεί να μπορούν να «επισκευαστούν» ή να υποβληθούν σε επεξεργασία για ασφάλεια και να πουληθούν ξανά, «τις περισσότερες φορές πηγαίνουν σε χωματερές», είπε ο Mirdamadi.
Οι καταναλωτές που βρίσκουν ξένα υλικά στα τρόφιμα θα πρέπει να ενημερώσουν τους κατασκευαστές, είπαν οι ειδικοί, αλλά και να συνειδητοποιήσουν ότι οι ανακλήσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν.
«Το θέμα είναι ότι δεν θα υπάρξει ποτέ μέρα που να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος που σχετίζεται με την κατανάλωση ενός προϊόντος διατροφής», είπε ο Belk.