Η κλιματική αλλαγή είναι μία παράμετρος της καθημερινότητας που επηρεάζει πολυεπίπεδα τη ζωή των ανθρώπων και τη βιωσιμότητα ολόκληρων τοπικών κοινοτήτων. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει μέσα από το εργαλείο NatCat Monitor, που αποτελεί ένα αποθετήριο δεδομένων για τις φυσικές καταστροφές και τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις από το 2015 και μετά, φαίνεται πως στην χώρα μας τη μεγαλύτερη οικονομική επίπτωση έχουν οι βροχοπτώσεις.
της Βίκυς Γερασίμου
Την τελευταία δεκαετία από φαινόμενα βροχοπτώσεων, με σημαντικότερο την μεγάλη καταστροφή του Daniel στη Θεσσαλία, οι βροχές προκαλούν το 73,2% των αποζημιώσεων.
Μετά τις αποζημιώσεις για βροχοπτώσεις ακολουθούν οι δασικές πυρκαγιές όπου δίνεται το 19,3% των αποζημιώσεων από τις ασφαλιστικές, ο σεισμός με 5,8%, η χιονόπτωση με 1,2% και ο ανεμοστρόβιλος με 0,2%.

Από το 1993 μέχρι το 2024 μόνο οι ασφαλισμένες αποζημιώσεις από βροχοπτώσεις και κακοκαιρίες φτάνουν τα 566,4 εκατ. ευρώ με τα τελευταία χρόνια να καταγράφονται φαινόμενα με μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις στις περιοχές που σημειώνονται. Από το 2020 μέχρι σήμερα έχουμε την επέλαση του Daniel που οδηγεί σε αποζημιώσεις 372 εκατ. ευρώ αλλά και γενικότερα φαινόμενα που οι ζημίες που προκαλούν είναι μεγαλύτερες όπως ο Ιανός και οι κακοκαιρίες Bora και Ηλίας.