
Η έκθεση της τέχνης των Artist’s Books* του Γιάννη Ψυχοπαίδη στη Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (14 Νοεμβρίου – 22 Δεκεμβρίου) αποτελεί ένα ιδιαίτερο εικαστικό γεγονός.
Ο σπουδαίος ζωγράφος και χαράκτης, ένας από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς δημιουργούς της γενιάς του για τις σύγχρονες πλαστικές τέχνες στην Ελλάδα, είναι από τους πρώτους Έλληνες καλλιτέχνες που παρουσίασαν στη χώρα μας (αλλά και στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ιταλία) έργα Artist’s Books, που έχει φιλοτεχνήσει από τη δεκαετία του 1970.
Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και σπούδασε Χαρακτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, συνεχίζοντας με υποτροφία της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) μεταπτυχιακές σπουδές στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Εκεί, είχε καθηγητές τον H. Kaspar και τον K. F. Dahmen. Στην Ελλάδα, υπήρξε μέλος της Ομάδας Τέχνης Α και της εικαστικής ομάδας του περιοδικού “Επιθεώρηση Τέχνης”. Συμμετείχε σε ομάδες με πολιτικοποιημένη καλλιτεχνική δράση και το 1994 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην ΑΣΚΤ, όπου δίδαξε έως το 2012. Με έντονες διανοητικές ανησυχίες και αναζητήσεις, έχει εκδώσει βιβλία με τις σκέψεις του και οι θεματικές αφορμές σειράς έργων του ακουμπούν σε προσωπικότητες του στοχασμού, της δημιουργίας και στο έργο λογοτεχνών.
Η έκθεση, με την επιμέλεια της Λουίζας Καραπιδάκη και του ίδιου, περιλαμβάνει αυτά τα έργα Artist’s Books από το ξεκίνημα έως και σήμερα. Μικρά και αποσπασματικά, σπονδυλωτά εικαστικά αφηγήματα για πρόσωπα, καταστάσεις και γεγονότα, σε πτυσσόμενα πολύπτυχα και σε κουτιά και με έκδηλη την πληθωρική ποιητική διάθεση στη σύνθεση των ευρηματικών εκφραστικών τεχνικών και τρόπων, με διαστάσεις κατασκευής που υπερβαίνουν τη συμβατική μορφή του βιβλίου.
Πλήθος φίλων του και φιλοτέχνων, τιμήσαμε στα εγκαίνια της έκθεσης τον Γιάννη Ψυχοπαίδη και απολαύσαμε τον πλούτο αυτής της ιδιαίτερης δημιουργικής ομολογίας του με την εικαστική γραφή του εννοιολογικού, κριτικά στοχαστικού νεορεαλισμού, που χαρακτηρίζει το συνολικό έργο του και το έχει κάνει διεθνώς αναγνωρισμένο. Ο δημιουργός Ψυχο-παιδεύεται και Ψυχο-παιδεύει χωρίς ψυχο-πέδηση, ιχνογραφώντας και απελευθερώνοντας δύναμη πνευματικού περιεχομένου και εξαιρετικού αισθητικού αποτελέσματος. Παραθέτω έργα ενδεικτικά της έκθεσης.
* Artist’s Book: όπως σημειώνει η κ. Καραπιδάκη, “πρόκειται για έργο εικαστικής τέχνης με μοναδικότητα και συνάμα συλλεκτικό αντικείμενο με αποκλειστικό δημιουργό τον ίδιο τον καλλιτέχνη, αντίθετα από ένα βιβλίο τέχνης, ένα εικονογραφημένο βιβλίο, μια βιβλιοφιλική έκδοση ή ένα καλλιτεχνικό βιβλίο πολλαπλών αντιτύπων και πολλών συμμετεχόντων καλλιτεχνών”. Το Artist’s Book είναι ένα διακριτό είδος τέχνης.
Γιάννης Ρούντος: Στέλεχος σε θέσεις ευθύνης επί τέσσερις δεκαετίες στην επιχειρηματική κοινότητα για την Επικοινωνία και Δημόσια Εικόνα, την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη, έχοντας ολοκληρώσει τον επαγγελματικό βίο του (1994-2021 Interamerican) δραστηριοποιείται πλέον στον τομέα του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και Τεχνών) και στην πρέσβευση δραστηριοτήτων κοινωνικής αξίας.
(Πηγή: culturepoint.gr)
Σχόλια
Φόρτωση...
Top 5 Trending

Cyber Insurance Ειδήσεις & Νέα
Υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας 360° από τη VICE VERSA CYBER
Εκπαίδευση
→Ξεκινάει το MDRT Day 2026
Ασφαλιστικές Ειδήσεις
→Πρόταση ΟΚΕ: Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένα σπίτια
ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
→VIP Τριήμερο επιβράβευσης στο Costa Navarino για τους συνεργάτες της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστικής
Ασφαλιστικές Ειδήσεις
→Τι ισχύει για τις αναπροσαρμογές της Generali στα ασφάλιστρα Υγείας
Newsletter
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Δεν spamάρουμεΑπεγγραφή ανά πάσα στιγμή+11.000 Εγγεγραμένοι επαγγελματίες
Σχετικά Άρθρα

Έκτακτη «ένεση» άνω του 1 εκατ. ευρώ στο Επικουρικό Κεφάλαιο

«insurance.mag»: Κυκλοφορεί αύριο με την free press LiFO

Η Karavias Art Insurance στηρίζει το SYNANSTRY ART PROJECT

Η ασφάλιση αναδεικνύεται μέσα από την ανάγκη για ανθεκτικότητα

ΣΥΑΕ : ΣΣΕ 2025-2027 Διευκρινίσεις για βασικούς μισθούς και πολυετίες

Ανακοίνωση της ΕΣΑΠΕ για την απώλεια της Χρ. Παπαδοπούλου

Η GAN Direct σε διαδικασία εισόδου στην ελληνική αγορά

















