ERGO

Λελογισμένες αναπροσαρμογές τιμών σε 800 φάρμακα για να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό πρόβλημα των ελλείψεων

Στην πατρίδα μας έχουμε μεγάλη κατά κεφαλήν ιδιωτική δαπάνη στην υγεία, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη (35%), την ώρα που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι κοντά στο 15-20%. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια πληρώνουμε από την τσέπη μας ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή στα αποζημιούμενα φάρμακα (της θετικής λίστας), καθώς τα παλιά φθηνά σκευάσματα έχουν εξαφανιστεί από [...]

AllSafe
Λελογισμένες αναπροσαρμογές τιμών σε 800 φάρμακα για να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό πρόβλημα των ελλείψεων

Στην πατρίδα μας έχουμε μεγάλη κατά κεφαλήν ιδιωτική δαπάνη στην υγεία, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη (35%), την ώρα που ο μέσος   ευρωπαϊκός όρος είναι κοντά στο 15-20%. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια πληρώνουμε από την τσέπη μας ολοένα και  μεγαλύτερη συμμετοχή στα αποζημιούμενα φάρμακα (της θετικής λίστας), καθώς τα παλιά φθηνά σκευάσματα έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων, με συνέπεια να αντικαθίστανται από ακριβότερα σκευάσματα και  αντίστοιχα να μεγαλώνει και η out of pocket συνεισφορά των πολιτών. Τα φάρμακα που είναι μοναδικά και αναντικατάστατα, όταν δεν μπορούν να έρθουν μέσω της ελεύθερης πρόσβασης για όλους (δηλαδή μέσω της αποζημίωσης του ΕΟΠΠΥ), έρχονται μέσω της εναλλακτικής οδού του ΙΦΕΤ, που και στο κράτος κοστίζει πανάκριβα και προκαλεί επιπλέον στρεβλώσεις στην αγορά, καθώς το claw back (η αυτόματη επιστροφή για την υπέρβαση της δαπάνης) επιμερίζεται σε όλες τις φαρμακοβιομηχανίες και δεν το πληρώνει μόνο η παρασκευάστρια εταιρία. 

της Αλεξίας Σβώλου

Αυτοί οι παράγοντες διαδραματίζουν  σημαντικό ρόλο στο διαχρονικό πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, με πληθώρα  παλιών και φθηνών φαρμάκων να αποσύρονται από την αγορά καθώς δεν υπάρχει κίνητρο για τις ελληνικές  φαρμακοβιομηχανίες να τα παράγουν και για τις θυγατρικές πολυεθνικές  να τα εισάγουν στη χώρα, με τον τζίρο του ΙΦΕΤ να διογκώνεται και τον προϋπολογισμό για την υγεία να δοκιμάζει τις αντοχές του.  

Όλοι μας έχουμε ταλαιπωρηθεί αναζητώντας σκευάσματα ευρείας χρήσης που δεν μπορούσαμε να βρούμε σε χάπι,  σιρόπι. εισπνεόμενο,  ενέσιμο ή κολλύριο και έχουμε επιδοθεί σε… σαφάρι αναζήτησης φαρμακείο σε φαρμακείο  μετακινούμενοι από γειτονιά σε γειτονιά ή και σε άλλη πόλη!

Ο ΕΟΦ, ως καθ’ ύλην  αρμόδιος φορέας  για την καταγραφή αυτών των ελλείψεων  κατέληξε μετά από μια  αναλυτική διαδικασία  στην ανατιμολόγηση των τιμών σε 800 φάρμακα,  ώστε να υπάρξει κίνητρο  να επιστρέψουν στα ράφια των φαρμακείων και να εξομαλυνθεί η  αγορά, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία αλλά και η επιπλέον δαπάνη που πρέπει να καταβάλλουν οι ασθενείς.  

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του άρθρου

Mega Brokers
Medifirst

Σχόλια

Φόρτωση...
Imperial Insurance
Cypria Life
Newsletter

Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά

Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.

Δεν spamάρουμεΑπεγγραφή ανά πάσα στιγμή+11.000 Εγγεγραμένοι επαγγελματίες

Σχετικά Άρθρα

Insurance Daily

© MORAX MEDIA A.E.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2026

insurancedaily.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής / Διευθυντής: Μωράκης Μιχαήλ

Ιδιοκτησία: Morax Media A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος

Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ

Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672

Email: [email protected], Τηλ: +30 210 9594121