
Διασταυρώσεις μεταξύ των στατιστικών δεδομένων των ασφαλιστικών εταιρειών και των βάσεων δεδομένων που διαθέτει το Δημόσιο για το επιχειρείν, προκειμένου να εντοπίζονται άμεσα και να τιμωρούνται όσοι επιχειρηματίες επιμένουν να διατηρούν ανασφάλιστες τις επιχειρήσεις τους, ζητούν οι ασφαλιστές.
Το αίτημα αυτό της αγοράς αφορά, επί της ουσίας, τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 500.000 ευρώ, οι οποίες, βάσει νόμου, θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι ασφαλισμένες έναντι φυσικών καταστροφών.
Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, το καθεστώς υποχρεωτικής ασφάλισης των ανωτέρω επιχειρήσεων οδήγησε σε αύξηση των συμβολαίων περιουσίας κατά 9,5%. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα της επιχειρηματικής κοινότητας παραμένει εκτός ασφαλιστικής κάλυψης.
Όπως επισημάνθηκε και στο τελευταίο διεθνές συνέδριο της ΕΑΕΕ στην Ύδρα, πέραν των διασταυρώσεων, εκείνο που θα πιέσει τις επιχειρήσεις να ασφαλιστούν είναι η επιβολή των αυστηρών κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος. «Μόνο έτσι ο επιχειρηματίας θα αισθανθεί υπόχρεος να ασφαλιστεί», σημειώνουν χαρακτηριστικά ανώτατα στελέχη του κλάδου, προσθέτοντας, ωστόσο, πως, ενόψει εισόδου της χώρας σε προεκλογική περίοδο, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια ανάλογη πρωτοβουλία.
Τέλος, επισημαίνουν πως το πολύ χαμηλό επίπεδο ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους που απειλούν το επιχειρείν, όπως και η υψηλή προσδοκία κρατικής αρωγής, αποτελούν, επί της ουσίας, τους δύο βασικούς λόγους που κρατούν τον κύριο όγκο των επιχειρήσεων στην Ελλάδα μακριά από την ασφαλιστική αγορά.
Σχόλια

Οι 15 μεσίτες και πράκτορες με το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών (2025)
«Ξεκινώ Επιχειρηματικά»: Ποσά & οδηγίες για τις επιδοτήσεις ασφαλιστών
Τα “συν” και τα “πλην” των ασφαλιστών
Η Πειραιώς, το bancassurance, και η υπεραξία του agency της ΕΘΝΙΚΗΣ Ασφαλιστικής
Interamerican: Από τα 300 εκ. ευρώ κύκλο εργασιών στο 1 δις
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Ο Σταύρος Κωνσταντάς keynote speaker στο NatCat Summit 2026

ΕΑΕΕ: Που οφείλονται οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

Ο Δ. Μαζαράκης, αντιπρόεδρος της ΕΑΕΕ στο NatCat Summit

Την ετήσια έκθεσή της δημοσίευσε η ΕΑΕΕ

Οι κίνδυνοι γίνονται πιο σύνθετοι και πιο έντονοι

Ο Α. Σαρρηγεωργίου στο 16th International Insurance Conference

Οι 50 κορυφαίοι Μεσίτες & Πράκτορες της Ασφαλιστικής Αγοράς (2024)
















