Την δημιουργία, μετά πολλά χρόνια αναμονής, μόνιμου μηχανισμού αποζημίωσης των ζημιωθέντων του ομίλου της Ασπίς δημιουργεί το Υπουργείο Οικονομικών.
της Βίκυς Γερασίμου
Η εν λόγω κυβερνητική ενέργεια που ανακοινώθηκε από από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και την Γενική Γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση και αποσκοπεί, όπως αναφέρεται, στο “να επιλυθεί κατά μόνιμο τρόπο η καταβολή αποζημίωσης σε δικαιούχους απαιτήσεων από ασφάλιση ζωής, η οποία καταβάλλεται από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής”.
Μέσα από ρύθμιση το εγγυητικό θα μπορεί να καταβάλει πρόσθετα ποσά στους ασφαλισμένους ως προκαταβολή. Τα πρόσθετα ποσά που θα καταβάλλονται θα λαμβάνουν υπόψιν τις οικονομικές δυνατότητες του ΕΚΙΑΖ, καθώς δεν θα δύναται να ξεπερνούν το 25% των διαθεσίμων του. “Με τον τρόπο αυτό θα επέλθει ταχύτερη αποζημίωση των ζημιωθέντων από την «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ», καθώς θα μπορεί να παρέχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ένα εύλογο ποσό” τονίζει το υπουργείο.
Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ο μηχανισμός έρχεται 15 χρόνια μετά από την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας. Σήμερα υπολογίζεται ότι από τα 350 εκατ. ευρώ που δικαιούνταν οι ζημιωθέντες έχουν δοθεί περίπου 20 εκατ. ευρώ από την εκκαθάριση και 45 εκατ. από το Εγγυητικό Κεφάλαιο.