Βάλτε τα ψάρια, τα καρύδια και τα θαλασσινά στην καθημερινή διατροφή σας, εάν θέλετε να έχετε γερή καρδιά. Μεγάλες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα προλαμβάνουν τις καρδιοπάθειες και τα εμφράγματα. Ήδη η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, το Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Κολέγιο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστούν επισήμως σε καρδιοπαθείς και υγιείς να εντάξουν στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό τους 3-5 γεύματα με ψάρι ή να λαμβάνουν την ανάλογη ποσότητα συμπληρωμάτων.
Δύο πρόσφατες μελέτες της Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και σε υγιείς, αντίστοιχα, απέδειξαν ότι η χορήγηση ω-3 λιπαρών οξέων βελτίωνε την καρδιακή λειτουργία και απέτρεπε την εμφάνιση αρρυθμιών. Ανάλογα ήταν και τα ευρήματα μελετών που διεξήχθησαν στην Ιταλία το 2002 και το Ηνωμένο Βασίλειο το 2003 σε αρκετά μεγάλο δείγμα ασθενών, οι οποίοι έλαβαν ω-3 λιπαρά οξέα.
Οι κυριότερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι κυρίως τα λιπαρά ψάρια, όπως οι ρέγκες, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, ο σολομός και ο τόνος. Περιέχονται ακόμα στα θαλασσινά (αλλά αυτά θα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ, γιατί επηρεάζουν την «κακή» χοληστερίνη), σε ξηρούς καρπούς (όπως καρύδια και αμύγδαλα) και στο σογιέλαιο. Η εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριών δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 2-3 φορές και σε ποσότητες γύρω στα 400 γραμμ. ανά μερίδα.
Σε όσους δεν αρέσει το ψάρι, υπάρχει η λύση των συμπληρωμάτων και των φαρμάκων. Σήμερα κυκλοφορεί φαρμακοτεχνική μορφή με 1 γραμμ. ω-3 σε κάθε χάπι, γεγονός που έχει διευκολύνει ιδιαίτερα τη χορήγησή τους, καθώς ένα δισκίο δίνει αρκετή ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων για να προστατευτούμε από καρδιακό επεισόδιο.
Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός είναι η ασφάλεια των ω-3 λιπαρών οξέων
και οι σύγχρονες έρευνες.
Οι πρώτες παρατηρήσεις για την αξία των ιχθυελαίων στην καρδιαγγειακή υγεία έγιναν όταν οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι Εσκιμώοι εμφάνιζαν σημαντικά λιγότερα από τα αναμενόμενα καρδιαγγειακά επεισόδια και αυτό αποδόθηκε στο ότι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ψαριών.
Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, του Ευρωπαϊκού Καρδιολογικού Κολεγίου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:
● Οι πάσχοντες από στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή ή αθηρωματική νόσο πρέπει να εντάξουν στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό τους 4-5 γεύματα με ψάρι ή να λαμβάνουν την ανάλογη ποσότητα συμπληρωμάτων (περίπου 1.000 mg ημερησίως).
● Οι υγιείς πρέπει να καταναλώνουν 2-3 γεύματα με ψάρι εβδομαδιαίως ή να λαμβάνουν την ανάλογη ποσότητα από τα συμπληρώματα ω-3 (περίπου 500 mg ημερησίως).
πηγή: «Τα Νέα», 24/09/2009.
Συγνώμη μια ερώτηση έχω. Σαυτη την σελίδα διαβάζω ότι τα ωμεγα3 χαπια βοηθάνε στην καλύτερη υγεια και λειτουργία της καρδιάς. Εγώ κατά καιρούς από άτομα γύρω μου αλλά και αναφορές στην τηλεόραση άκουσα ότι πχ οτι βοηθα και σε περιοδους κατάθλιψης, δηλ ότι κάνει καλύτερη τη διάθεση γενικά, και ότι πχ. βοηθά στην προληψη του καρκίνου.
Είναι αλήθεια τα πιο πάνω? Κυρίως με ενδιαφέρει να μάθω αν όντως βελτιώνει την καθημερινή διάθεση του ατόμου που το πίνει για ένα χρονικό διάστημα.
ευχαριστώ.