Η σοκολάτα συνοδεύεται από ένα μύθο που διαρκεί χρόνια. Φτιαγμένη με απλά συστατικά, όπως η ζάχαρη, η καφεΐνη, το κακάο και άλλα «διεγερτικά», προκαλεί μοναδικά συναισθήματα ευχαρίστησης όταν καταναλώνεται. Έχει την ιδιότητα να λιώνει αργά στο στόμα και να μας πλημμυρίζει με ικανοποίηση! Ωστόσο, κατά πόσο ισχύει ότι η σοκολάτα είναι διεγερτική;
Τη διαπίστωση αυτή έκαναν πρώτοι οι Αζτέκοι και συγκεκριμένα ο βασιλιάς τους Montezuma, που λέγεται ότι έπινε 50 κούπες κακάο την ημέρα προκειμένου να μπορεί να… αντεπεξέλθει στα συζυγικά του καθήκοντα και στις αναρίθμητες γυναίκες του. Με τον Αζτέκο βασιλιά φαίνεται πως συμφωνούσε και η μαντάμ du Barry, η περιβόητη νυμφομανής ερωμένη του βασιλιά Λουδοβίκου 15ου, που λέγεται ότι έδινε μια κούπα ζεστή σοκολάτα στους εραστές της πριν μπουν στο δωμάτιό της καθώς και η μαντάμ Πομπαντούρ, μια άλλη διάσημη Γαλλίδα ερωμένη που έπινε σοκολάτα για να αυξήσει τις ορμές της!
Κατά πόσο επομένως είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η σοκολάτα είναι αφροδισιακή; Οι επιστήμονες απαντούν ότι η αφροδισιακή υπόσταση της σοκολάτας οφείλεται σε 4 χημικές ενώσεις του εγκεφάλου. Η τρυπτοφάνη δημιουργεί αίσθημα ικανοποίησης και αυξάνει τη λίμπιντο. Η θεοβρωμίνη, που μοιάζει με την καφεΐνη, έχει την ιδιότητα να φτιάχνει τη διάθεση. Ακολουθεί η φαινυλεθιλαμίνη, που απελευθερώνεται στον εγκέφαλο όταν οι άνθρωποι ερωτεύονται, ουσία που εμπεριέχει και η σοκολάτα σε μικρές ποσότητες.
Ωστόσο, έρευνες απέδειξαν πως σε δείγμα γυναικών που έφαγαν σοκολάτες και σε άλλες που δεν είχαν φάει καθόλου δεν υπήρχε καμία ουσιαστική διαφορά στην επιθυμία τους για σεξ. Τελικά, μάλλον για μύθο πρόκειται…