
Κυκλοφόρησε το 1ο τεύχος για το έτος 2008 του περιοδικού «Επιθεώρηση Δικαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης».
Από τα Περιεχόμενα του νέου τεύχους επισημαίνουμε δύο ενδιαφέρουσες Νομικές Μελέτες, η πρώτη εκ των οποίων υπογράφεται από την κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου-Κλαμαρή, Επίκουρη Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα «Σκέψεις για θέματα «Παράνομου» Διαφυγόντος Κέρδους», ενώ η δεύτερη από τον κ. Α. Ν. Ρόκα, με θέμα «Ο νέος Γερμανικός Νόμος για την Ασφαλιστική Σύμβαση», με την οποία επιχειρείται μια σύντομη σκιαγράφηση των Τροποποιήσεων που επιφέρει ο νέος Γερμανικός Ασφαλιστικός Νόμος με ταυτόχρονη Αντιπαραβολή με τον ισχύοντα Ελληνικό Ασφαλιστικό Νόμο 2496/97. Ως προς το ζήτημα που πραγματεύεται η πρώτη Μελέτη συναφής είναι η υπ’ αριθμ. 641/07 απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία επίσης παρατίθεται στο παρόν τεύχος (σελ. 44).
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει, όπως συνήθως, η πλούσια Νομολογία που περιλαμβάνεται και στο νέο τεύχος τόσο σε θέματα Αυτοκινήτου όσο και Ασφάλισης γενικά και επισημαίνουμε ενδεικτικά και μόνο τις ακόλουθες Δικαστικές Αποφάσεις:
ΑΠ 630/07, με την οποία γίνεται δεκτό ότι η παραβίαση κανόνα του Κ.Ο.Κ. δε θεμελιώνει Υπαιτιότητα του Παραβάτη Οδηγού. Με την ίδια απόφαση θίγονται επίσης θέματα εφαρμογής του Κ.Ο.Κ. σχετικά με την Προτεραιότητα στους κόμβους και των Επιτρεπόμενων Εξαιρέσεων από τον Προβλεπόμενο στο Άρθρο 26 Κανόνα ότι η Προτεραιότητα ανήκει σε εκείνον που έρχεται από δεξιά (σελ. 38).
ΜΠρΑθηνών 1778/0, με την οποία γίνεται πλήρης Ανάλυση των επιμέρους Κονδυλίων, συμπεριλαμβανομένου και του Προβλεπόμενου στο Άρθρο 931 του Αστικού Κώδικα Κονδυλίου Αποζημίωσης λόγω Αναπηρίας ή Παραμόρφωσης (σελ. 57-βλ. επίσης σχετικό σχολιασμό του Καθηγητή Ι.Σ. Σπυριδάκη, ο οποίος παραπέμπει και στην ΑΠ 154/2007, σελ. 21).
Ειρ. Θεσσαλονίκης 2053/07, όπου αντιμετωπίζονται ζητήματα ευθύνης του καταβάλλοντος Επικουρικού Κεφαλαίου και των σχέσεων μεταξύ αυτού, τρίτου Ζημιωθέντος, Ζημιώσαντος και Ασφαλιστή του τελευταίου σε περίπτωση μεταγενέστερης διαπίστωσης ότι το Ζημιογόνο Όχημα ήταν Ασφαλισμένο (σελ. 78).
Σχόλια

Τι ισχύει για τις αναπροσαρμογές της Generali στα ασφάλιστρα Υγείας
Πρόταση ΟΚΕ: Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένα σπίτια
Η Interamerican εξαγοράζει το χαρτοφυλάκιο της Gan Direct στην Κύπρο
Το νέο πλαίσιο για την κρατική αρωγή και τις ασφαλιστικές
Τι θα ισχύσει για τον «κουμπαρά» των 60.000 ευρώ
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Τι ισχύει για τις αναπροσαρμογές της Generali στα ασφάλιστρα Υγείας

Εθνική Ασφαλιστική: Άντλησε €200 εκατ. από τις αγορές

Interlife: Digital Insurance Hub & νέες ψηφιακές υποδομές

To ομαδικό της DRAEGER περνάει από την NN στην Eurolife FFH

Νέα στοιχεία επικοινωνίας με την INSURANCE JSC DALLBOGG

Πρόταση ΟΚΕ: Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένα σπίτια

Πώς θα πολλαπλασιαστούν τα assets των ΤΕΑ


















