Eurolife

“Εποπτικό κλοιό” γύρω από τις χρηματαγορές ενέκρινε η Κομισιόν

Αλλάζει ριζικά το σύστημα χρηματοπιστωτικής εποπτείας στην Ευρώπη μετά και τη χθεσινή τελική έγκριση από την Κομισιόν σειράς νέων μέτρων και θεσμών με στόχο την προστασία του καταναλωτή και την αποφυγή οικονομικών κρίσεων ευρείας κλίμακας. Το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2011, εισάγει θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο εποπτείας των τραπεζών, των [...]

AllSafe
“Εποπτικό κλοιό” γύρω από τις χρηματαγορές ενέκρινε η Κομισιόν

Αλλάζει ριζικά το σύστημα χρηματοπιστωτικής εποπτείας στην Ευρώπη μετά και τη χθεσινή τελική έγκριση από την Κομισιόν σειράς νέων μέτρων και θεσμών με στόχο την προστασία του καταναλωτή και την αποφυγή οικονομικών κρίσεων ευρείας κλίμακας. Το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2011, εισάγει θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο εποπτείας των τραπεζών, των χρηματαγορών και των ασφαλιστικών εταιρειών.

Συγκεκριμένα, θεσπίζονται  τρεις νέες Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (ΕΕΑ) καθώς και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ). Ο ρόλος τους δεν θα είναι απλά συμβουλευτικός. Αντίθετα θα έχουν εκτεταμένες αρμοδιότητες και θα μπορούν να παρέμβουν ανεξάρτητα, με δική τους πρωτοβουλία, δηλαδή χωρίς αντίστοιχο αίτημα ή ακόμα και την έγκριση των αντίστοιχων εθνικών αρχών, και να ζητήσουν την προσωρινή διακοπή ή και οριστική παύση δραστηριοτήτων ή κυκλοφορίας προϊόντων που θα κρίνουν ότι απειλούν την εύρυθμη λειτουργία των αγορών. Το ΕΣΣΚ  θα είναι αρμόδιο για τον έλεγχο και την παροχή προειδοποίησης σε περιπτώσεις συσσώρευσης κινδύνων στην οικονομία της ΕΕ. Η εκτίμηση των κινδύνων θα γίνεται μέσω συγκεκριμένων ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών, ενώ ο βαθμός επικινδυνότητας θα προσδιορίζεται μέσω χρωματικού κώδικα, κάθε απόχρωση του οποίου θα αντιστοίχει σε συγκεκριμένο επίπεδο κινδύνου.

Επίσης οι νέες αρχές θα εποπτεύουν και τη λειτουργία των αντίστοιχων εθνικών εποπτικών αρχών σε περιπτώσεις πολυεθνικών εταιρειών. Ομοίως και εδώ, εάν κρίνουν ότι παραβιάζονται νομοθεσίες της ΕΕ μπορούν να παρέμβουν ανεξάρτητα και να απαιτήσουν συμμόρφωση ή λήψη μέτρων από το εκάστοτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Οι ΕΕΑ θα έχουν τη δυνατότητα να ερευνούν συγκεκριμένα είδη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, χρηματοπιστωτικών προϊόντων, όπως τα λεγόμενα “τοξικά” προϊόντα και συγκεκριμένων χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, ώστε να εκτιμήσουν τους ενδεχόμενους κινδύνους που ενέχουν για την αγορά.

Designia
Υδρόγειος

Σχόλια

Φόρτωση...
Cover Insurance
Syndea
Newsletter

Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά

Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.

Δεν spamάρουμεΑπεγγραφή ανά πάσα στιγμή+11.000 Εγγεγραμένοι επαγγελματίες

Σχετικά Άρθρα

Insurance Daily

© MORAX MEDIA A.E.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2026

insurancedaily.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής / Διευθυντής: Μωράκης Μιχαήλ

Ιδιοκτησία: Morax Media A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος

Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ

Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672

Email: [email protected], Τηλ: +30 210 9594121