ERGO

Κρίσιμες ημέρες για τις (4) μεγάλες Τράπεζες

Η ανακοίνωση των Οικονομικών Αποτελεσμάτων των (4) μεγάλων Τραπεζών περιλαμβάνει τη ζημία των 28 δισ. ευρώ του 2011. Όσον αφορά το ΤΤ και την ΑΤΕ Βank, ανέβαλαν την ημερομηνία δημοσίευσης των αποτελεσμάτων τους για τις 31 Μαΐου, 2012, μετά τις εκλογές, εννοείται. Υπενθυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φόρτωσε το ΤΤ με μια απλή απόφαση [...]

Sofos Insurance

Η ανακοίνωση των Οικονομικών Αποτελεσμάτων των (4) μεγάλων Τραπεζών περιλαμβάνει τη ζημία των 28 δισ. ευρώ του 2011. Όσον αφορά το ΤΤ και την ΑΤΕ Βank, ανέβαλαν την ημερομηνία δημοσίευσης των αποτελεσμάτων τους για τις 31 Μαΐου, 2012, μετά τις εκλογές, εννοείται. Υπενθυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φόρτωσε το ΤΤ με μια απλή απόφαση με συμπληρωματικές ζημίες δύο περίπου δισ. ευρώ από την υποχρεωτική απορρόφηση της Aspis Bank του Π. Ψωμιάδη και της Proton Bank του Λαυρεντιάδη. Αν μπορέσει καμία ανεξάρτητη, ελεγκτική εταιρεία, (αν βρεθεί) να κάνει Ελέγχους σε βάθος, στις δύο Τράπεζες πιθανόν να αποκαλυφτεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των προβληματικών Δανείων των δύο Τραπεζών που απορρόφησε η “Δική τους Τράπεζα” να είχαν δοθεί σε… ημέτερους!

Εν τω μεταξύ, διατηρούνται οι διαφωνίες για τον αναβαλλόμενο φόρο και γίνεται ορατό το ενδεχόμενο λήψης απόφασης για τους όρους Ανακεφαλαιοποίησης μετά τις εκλογές, αλλά και είναι πιθανή η νέα αλλαγή στα οικονομικά αποτελέσματα των Τραπεζών όταν συμπεριληφθούν σε αυτά οι πρόσθετες προβλέψεις για τα Επισφαλή Δάνεια.

Το δεδομένο είναι σύμφωνα με αναλυτές ότι οι τεράστιες -αν και αναμενόμενες- ζημίες που προκάλεσε στις τράπεζες το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, τις αναγκάζει να αναζητήσουν κεφάλαια ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων. Τελικό αποτέλεσμα δεν υπάρχει.

Αφενός στα αποτελέσματα δεν έχουν συμπεριληφθεί (αν υπάρξουν) πρόσθετες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια που σε κάποιες Τράπεζες ίσως προκύψουν από την έκθεση της BlackRock. Από την άλλη πλευρά, σε φάση διαπραγμάτευσης βρίσκεται μία ρύθμιση που θα περιορίσει τις ζημίες.

Ο λόγος για τη νομοθετική ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο για τα επόμενα 20 χρόνια. Εκτιμάται ότι θα μπορούσε να φέρει δυνητικό κέρδος για τις τράπεζες 3,5 με 4,5 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες ήθελαν τον υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη να επιχειρεί την Παρασκευή, 27/04/12, πάση θυσία να «κλείσει» το ζήτημα του φόρου. Γι` αυτό και ανέβαλλε το ταξίδι του για το ΔΝΤ για τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ωστόσο, λύση δεν υπάρχει προς το παρόν, καθώς φέρεται να υπάρχουν διαφωνίες και από την πλευρά της τρόικας. Με τη ρύθμιση θα είναι δυνατή η σταδιακή απόσβεση μέρους των ζημιών με τους φόρους των μελλοντικών κερδών των τραπεζών. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν ισόποσα τα λεφτά που θα πρέπει να διαθέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το μεγαλύτερο ζήτημα, αυτό της νομοθετικής πράξης για την ανακεφαλαιοποίηση, φέρεται να έχει μπροστά του ακόμη μεγαλύτερο δρόμο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση από κοινού με την ΤτΕ και το κλιμάκιο της τρόικας που παραμένει επί σειρά ημερών στην Αθήνα θα καταλήξει σε οριστική λύση εντός την εβδομάδος. Ωστόσο, πληθαίνουν οι συστάσεις να μη γίνουν οι ανακοινώσεις τώρα, για να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Designia
Europi Insurance

Σχόλια

Φόρτωση...
HDI
Syndea
Newsletter

Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά

Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.

Δεν spamάρουμεΑπεγγραφή ανά πάσα στιγμή+11.000 Εγγεγραμένοι επαγγελματίες

Σχετικά Άρθρα

Insurance Daily

© MORAX MEDIA A.E.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2026

insurancedaily.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής / Διευθυντής: Μωράκης Μιχαήλ

Ιδιοκτησία: Morax Media A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος

Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ

Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672

Email: [email protected], Τηλ: +30 210 9594121