Οι περισσότεροι από εμάς δυστυχώς αθλούμαστε… καθισμένοι στον καναπέ του σπιτιού μας, όμως υπάρχουν και μερικοί που έχουν εντάξει τη γυμναστική στις καθημερινές τους δραστηριότητες, προκειμένου να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να διατηρήσουν τη σιλουέτα τους.
Τι συμβαίνει όμως με όσους επιλέγουν το τρέξιμο; Πολλοί δρομείς φοβούνται πως αντί για τα πολλαπλά οφέλη του τζόκινγκ, θα καταλήξουν στο τέλος με γόνατα που θα υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα. Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν ηπιότερες μορφές άσκησης, όπως είναι η ποδηλασία, το περπάτημα ή το τένις, προκειμένου να μην κάνουν κακό στα γόνατά τους.
Ωστόσο, οι έρευνες έχουν αποδείξει πως το τρέξιμο κάνει καλό στα γόνατα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως όσοι τρέχουν 2-3 φορές την εβδομάδα δε διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από οστεοαρθρίτιδα, σε αντίθεση με όσους δε γυμνάζονται καθόλου, που κινδυνεύουν πολύ περισσότερο.
Όταν προκύπτουν προβλήματα αρθρίτιδας σε κάποιον, το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για έναν αθλητή που έχει και στο παρελθόν καταπονήσει το γόνατό του με εντατική άσκηση. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο αθλητές να αποσύρονται νωρίς λόγω τραυματισμών ή προβλημάτων στις αρθρώσεις. Μια έρευνα επίσης αποκάλυψε πως όσοι υπήρξαν αθλητές στα νιάτα τους και υπέφεραν από τραυματισμούς είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα γύρω στα 65 τους χρόνια.
Μια άλλη έρευνα που έγινε από μελετητές του Stanford αποκάλυψε έπειτα από 5χρονη σύγκριση δρομέων και μη πως οι δρομείς είχαν καλύτερη φυσική κατάσταση, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καλύτερη υγεία σε αντίθεση με όσους δε γυμνάζονταν καθόλου και αρρώσταιναν συχνά.
Τέλος, μια εμπεριστατωμένη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «American Journal of Sports Medicine» αποκάλυψε έπειτα από παρακολούθηση δρομέων που έτρεχαν 5 χλμ. την ημέρα για πάνω από 30 χρόνια πως τα ποσοστά οστεοαρθρίτιδας που εμφάνιζαν δεν ήταν μεγαλύτερα από κάποιον άλλο που δεν είχε καν αθληθεί. Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως για τους περισσότερους τραυματισμούς αλλά και για τα υψηλά ποσοστά οστεοαρθρίτιδας συνήθως φταίνε τα ακατάλληλα παπούτσια, που δε βοηθάνε καθόλου στην ομαλή διαδικασία του τρεξίματος.
Σχόλια
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Με 834,6 εκ. ευρώ παραγωγή η Εθνική Ασφαλιστική το 2025

Το «Και Αν Συμβεί» μετασχηματίζεται σε “Your Insurance Tribe

Generali: Στα €617,5 εκατ. ασφάλιστρα & στους top 3 της αγοράς

Το νέο μοντέλο ανάπτυξης στην ασφάλιση

Ο ασφαλιστικός κλάδος χάνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία του στο LinkedIn

Την παραίτησή του από CEO και Αντιπρόεδρος της Ιντερσαλόνικα υπέβαλε ο Κ. Γιαννιώτης

Στρατηγική συνεργασία NAK Insurance Brokers & Terra Pindus







