
Δύο ταμεία – μαμούθ θα αποκτήσει η χώρα, σύμφωνα τουλάχιστον με την πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές. Το ένα θα «στεγάσει» όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης και το άλλο όλα τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης.
Μικρότερος κόπος χρειάζεται για την ενοποίηση των επικουρικών μιας και ήδη η συντριπτική πλειονότητα των… επικουρικά ασφαλισμένων στην Ελλάδα είναι ενταγμένοι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Το μόνο ουσιαστικά μεγάλο επικουρικό που δεν έχει ενταχθεί στο ΕΤΕΑ είναι το ΤΕΑΠΑΣΑ των αστυνομικών.
Από εκεί και πέρα γρίφο ακόμα αποτελεί η τύχη των Μετοχικών Ταμείων των Πολιτικών Υπαλλήλων και των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού). Συνολικά επικουρικές συντάξεις και μερίσματα ανέρχονται σε 1,5 εκατομμύριο και αντιστοιχούν κοντά σε 3 δισ. ευρώ.
Πολύ πιο μεγάλος θα είναι ο κόπος για την ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης, μιας και δίδουν συντάξεις σε 2,6 εκατομμύριο δικαιούχους και έχουν προϋπολογισμό κοντά 20 δις. ευρώ χωρίς σ΄αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα 4,5 δισ. ευρώ για τις κύριες συντάξεις του Δημοσίου. Στο νέο υπερ-ταμείο θα συστεγαστούν το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, το ΝΑΤ, ο ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ.
Πρόκειται για ταμεία τελείως διαφορετικής «κοινωνικής σύνθεσης», αλλά και διαφορετικών κανόνων εισφορών – παροχών. Εξάλλου τελείως διαφορετικό είναι το ποσοστό της κρατικής συνεισφοράς σε καθένα από αυτά ταμεία. Το ΙΚΑ καλύπτει το 25% των δαπανών του από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο ΟΑΕΕ το 50%, το ΝΑΤ το 90%, ο ΟΓΑ το 85% ενώ το ΕΤΑΑ δεν λαμβάνει καμία άμεση κρατική χρηματοδότηση.
Σχόλια
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Eισφορές αλληλεγγύης σύνταξης: Προσγείωση στις προσδοκίες μείωσης

22-24 Φεβρουαρίου θα πληρωθούν οι συντάξεις του Μαρτίου

Εκκρεμείς συντάξεις: Το μεγάλο στοίχημα του 2021

Τα νέα μέτρα στήριξης: Τι γίνεται με το δώρο του Πάσχα, τις συμβάσεις, τις συντάξεις και το επίδομα

Aναλυτικά παραδείγματα νέων συντάξεων και εισφορών








