
Στην εφαρμογή της IDD στην ελληνική ασφαλιστική αγορά αναφέρεται στην ετήσια έκθεσή της για το 2020 η ΕΑΕΕ.
Στο σύνολό της, όπως επισημαίνεται, η αγορά προσαρμόστηκε στις απατήσεις της οδηγίας IDD για τη διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων, η οποία ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με το ν. 4583/2029.
“Παρ’ ότι έχει παρέλθει μόλις μια διετία από τη θέση σε εφαρμογή των νέων απαιτήσεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήδη ξεκίνησε η πρώτη φάση των εργασιών για την αναθεώρησή της σύμφωνα με σχετικές επιταγές του ίδιου του ενωσιακού κειμένου. Έτσι, στις 12 Νοεμβρίου η ΕΙΟΡΑ δημοσιοποίησε online ερωτηματολόγιο σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2016/97/ΕΕ (IDD) σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή απαντήσεων την 1η Φεβρουαρίου 2021.
Η ΕΑΕΕ σε άμεση συνεργασία με τη αρμόδια Επιτροπή Διαμεσο- λάβησης επεξεργάστηκε τις θέσεις της ελληνικής αγοράς, τις οποίες και προώθησε στην Insurance Europe στο πλαίσιο συν-διαμόρφωσης μιας ενιαίας ευρωπα- ϊκής τοποθέτησης.
Κεντρικό μήνυμα στο παρόν στάδιο που εκπέμπει η ευρωπαϊκή αγορά είναι ότι το νέο πλαίσιο της IDD αύξησε τα επίπεδα προστασίας των καταναλωτών και κατά συνέπεια μόνο περιφερειακές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές, οι οποίες θα είχαν σαν στόχο να καταστήσουν τους κανόνες πιο λειτουργικούς, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν μέσω των ερωτηματολογίων της ΕΙΟΡΑ θα χρησιμοποιηθούν για την εκπόνηση της έκθεσης αξιολόγησης της μέχρι σήμερα εφαρμογής της IDD , την οποία υποχρεούται να ετοιμάσει και να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Συμβούλιο και Κοινοβούλιο κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 41 της οδηγίας μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2021”.
Σχόλια
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Σεμινάριο: Το myIDD ως καθημερινό εργαλείο

IDD: 6 επισημάνσεις της EIOPA για την έκθεση του 2026

EIOPA: 12 κυρώσεις και πρόστιμα 83.175 ευρώ στην Ελλάδα για την IDD

3 επισημάνσεις των ασφαλιστικών εταιρειών για την IDD

Στον “αέρα” η άδεια χιλιάδων διαμεσολαβητών και τραπεζικών που δεν έχουν τις 75 ώρες








