
Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (EAEE) με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης – Επικούρησης Ασφαλιστών & Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ – ΕΑΠΑΕ) και την προστασία των ανθρώπων της ασφαλιστικής αγοράς επικύρωσε την πρόταση για το Ταμείο, προτείνοντας εργοδοτικές εισφορές που φθάνουν σε 11% επί της μισθοδοσίας και ξεπερνούν κατά πολύ το προβλεπόμενο από το νόμο όριο για τα δημόσια επικουρικά ταμεία.
Ειδικότερα, το ποσοστό που προτείνει η ΕΑΕΕ υπερβαίνει σημαντικά τις εισφορές κάθε αντίστοιχου ταμείου στη χώρα καθώς οι εργοδοτικές εισφορές για ταμεία επικουρικής ασφάλισης δημοσίου ορίζονται από το νόμο σε 3,5%.
Το τελικό σχέδιο καταρτίστηκε με προτεραιότητες:
- τη βιωσιμότητα του ταμείου και τη διασφάλιση των σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων του.
- τη λειτουργία του με κανόνες σύγχρονης διακυβέρνησης που εξασφαλίζουν τη διαφάνεια.
- τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών εταιριών στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα.
Η καταβολή εργοδοτικών εισφορών που φθάνουν σε συνολικό ύψος 11% επί της μισθοδοσίας αποτελεί δέσμευση της ΕΑΕΕ ανεξάρτητα από το αν θα γίνει δεκτή στο σύνολό της η συγκεκριμένη πρόταση από τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Για το λόγο αυτό έχει προβλεφθεί δεσμευτικό εναλλακτικό σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή αναδρομικά από 1/1/2016 μετά από τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες, αν η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή.
Το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει συνολικές εισφορές ύψους 11% επί της μισθοδοσίας κατανεμημένες ως εξής:
- καταβολή στο ΤΕΑ- ΕΑΠΑΕ του ποσοστού που προβλέπει ο νόμος για τα επικουρικά ταμεία δημοσίου.
- παράλληλη ίδρυση νέου ενιαίου επαγγελματικού ταμείου του ν. 3029/2002 για όλες τις εταιρίες μέλη της ΕΑΕΕ και το προσωπικό τους με καθορισμένες εργοδοτικές εισφορές 4% επί της μισθοδοσίας σε ατομικούς λογαριασμούς και έναρξη από 1.1.2016.
- μέτρα στήριξης για τους συνταξιούχους και τους έχοντες ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τη μορφή πρόσθετων εισφορών που υπερβαίνουν το 3,5% επί της μισθοδοσίας.
Η φροντίδα για το μέλλον των ανθρώπων της αγοράς ήταν και παραμένει πάντα προτεραιότητα για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Η πρόθεση της ΕΑΕΕ είναι να εξασφαλιστεί το μέλλον του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ αλλά κύριο μέλημα είναι να διασφαλιστεί το μέλλον των εργαζομένων και συνταξιούχων.
Σχόλια
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

On air η νέα ιστοσελίδα της NUVIA Insurance Brokers

Πρόστιμο 250 ευρώ για τα ανασφάλιστα πατίνια

ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ: 80 υποκαταστήματα στην Ελλάδα

«Resilience Stories»: Καλεσμένος ο Κώστας Λαγουβάρδος

Ηλεκτρικά πατίνια: Στη βουλή το ν/σ με την υποχρεωτική ασφάλιση

Πολιτική και ιδιωτική ασφάλιση: Το στοίχημα της εθνικής συνεννόησης

Αύξηση παραγωγής 6,7% για τη Groupama το 2025



















