Tsomokos

ΕΦΚΑ: Ορίζεται νέος διοικητής και τα δύσκολα έπονται

Ο νυν διοικητής του ΟΓΑ, Θανάσης Μπακαλέξης, αναμένεται να είναι ο πρώτος διοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στον οποίο θα ενταχθούν όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης από 1.1.2017. Προχθές, ο κ. Μπακαλέξης πέρασε από ακρόαση στη Βουλή και τις επόμενες μέρες αναμένεται η τυπική έγκριση του για την άμεση ανάληψη των καθηκόντων του. [...]

Ethniki
ΕΦΚΑ: Ορίζεται νέος διοικητής και τα δύσκολα έπονται

Ο νυν διοικητής του ΟΓΑ, Θανάσης Μπακαλέξης, αναμένεται να είναι ο πρώτος διοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στον οποίο θα ενταχθούν όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης από 1.1.2017.

Προχθές, ο κ. Μπακαλέξης πέρασε από ακρόαση στη Βουλή και τις επόμενες μέρες αναμένεται η τυπική έγκριση του για την άμεση ανάληψη των καθηκόντων του.

Και αυτά θα είναι πολλά από το νέο έτος, μιας και στις πλάτες του θα πέσει ένας προϋπολογισμός κοντά στα 40 δις. ευρώ, από τον οποίο θα πρέπει να καλύπτονται 2,2 εκατομμύριο κύριες συντάξεις αλλά και να αποδίδονται συνεισπραττόμενες εισφορές για τον ΕΟΠΥΥ και τον ΟΑΕΔ. Και αυτό σε συνθήκες που τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ (τα οποία κατά βάση οφείλονται στην άτυπη παρακράτηση των εισφορών που εισπράττονται για την υγειονομική περίθαλψη από τα ταμεία) συνεχίζονται να βρίσκονται στα ύψη (1,6 δις. ευρώ τον Οκτώβριο του 2016). Παράλληλα, αυξάνονται οι επιδοτούμενοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ και άρα  οι ανάγκες για χρηματοδότηση.

Το έλλειμμα του νέου ασφαλιστικού υπερ-ταμείου αναμένεται στα 550-750 εκατ. ευρώ έναντι των 1,2 δισ. ευρώ που αρχικά υπολογιζόταν, κυρίως της καλής επίδοσης που ήδη καταγράφεται στα έσοδα του ΙΚΑ από εισφορές. Επίσης, αν «τρέξει» κανονικά το πακέτο έκτακτης κρατικής χρηματοδότησης (με κεφάλαια από τις δόσεις του δανείου των θεσμών) για τις νέες συντάξεις και τον ΕΟΠΥΥ το 2017 συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ, τότε θα ελαφρυνθεί εμμέσως από ο ΕΦΚΑ από τις αποδόσεις που πρέπει να κάνει για τους νέους συνταξιούχους και την υγειονομική περίθαλψη.

Μεγάλος γρίφος παραμένει το τι θα γίνει με τα έσοδα  του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ μιας και αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών από 1.1.2017 και όλες οι προβλέψεις είναι ακόμα στον αέρα.

Mega Brokers
Carglass

Σχόλια

Φόρτωση...
Neos Poseidon
Interlife
Newsletter

Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά

Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.

Δεν spamάρουμεΑπεγγραφή ανά πάσα στιγμή+11.000 Εγγεγραμένοι επαγγελματίες

Σχετικά Άρθρα

Insurance Daily

© MORAX MEDIA A.E.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2026

insurancedaily.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής / Διευθυντής: Μωράκης Μιχαήλ

Ιδιοκτησία: Morax Media A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος

Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ

Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672

Email: [email protected], Τηλ: +30 210 9594121