
Άλλο ένα χτύπημα δέχεται η κυβερνητική γραμμή, σύμφωνα με την οποία οι συντάξεις του δημοσίου ασφαλιστικού συστήματος είναι «εγγυημένες».
Το χτύπημα αυτό προέρχεται από το γεγονός ότι κάνουν… «φτερά» φέτος κοντά στα 500 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 1,7 δισ. ευρώ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) που ήταν αποταμιευμένα στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος.
Και αυτό γιατί η διοίκηση του ταμείου είχε αποφασίσει να ρευστοποιήσει τα 400 εκατ. ευρώ κατά το προηγούμενο 11μηνο προκειμένου να κλείσει τις «τρύπες» του προϋπολογισμού του, ενώ άλλα 70 εκατ. ευρώ ενδέχεται να ρευστοποιήσει μέχρι τέλος του 2016 για τον ίδιο λόγο.
Και αυτό παρά τις παρεμβάσεις 700 εκατ. ευρώ που είναι σε εξέλιξη (για την περίοδο 2016 -2017) με βάση τις διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.
Πιο συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται από 1/6/2016 έχουν τεθεί σε ισχύ περικοπές έως 48% στο 1/5 των επικουρικών συντάξεων και αυξήσεις 1% στις εισφορές τις οποίες καταβάλουν εργοδότες και εργαζόμενοι στο ΕΤΕΑ.
Ωστόσο, οι παρεμβάσεις αυτές δεν έχουν προλάβει να αποδώσουν τα δέοντα αποτελέσματα στον προϋπολογισμό του ΕΤΕΑ, ενώ μεγαλώνουν συνεχώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ταμείου λόγω των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Με άλλα λόγια, όλα δείχνουν πως τα έως τώρα ληφθέντα μέτρα δεν αρκούν να για κατεβάσουν το έλλειμμα του ΕΤΕΑ κάτω από το 0,5% έτσι ώστε να αποφευχθούν νέες περικοπές συντάξεων.
Σχόλια

Στην Ιαπωνία ο Χ. Μεγάλου με το Agency της Εθνικής Ασφαλιστικής
Cover Insurance & Eurolife FFH: Επιβραβεύοντας την επιτυχία, επενδύοντας στους ανθρώπους
Έπεσαν οι υπογραφές ΕΤΕ - Allianz
3P Insurance: Στα 59,1 εκατ. ευρώ η παραγωγή – Στόχος τα 67,5 εκατ. το 2026
Δείτε τους 30 φιναλίστ στα Insurance Awards «Φίλιππος Μωράκης» 2026
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Eurolife FFH: 10 χρόνια συμμετοχής στην Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών

Νέα δεδομένα για την ασφαλιστική αγορά φέρνει η χρήση των ΕΠΗΟ

Έπεσαν οι υπογραφές ΕΤΕ - Allianz

Euroins: Η Fitch αναβάθμισε την προοπτική της σε θετική

The Sandwich generation: Πώς η ασφάλιση «αποσυμπιέζει» τη γενιά που στηρίζει τους πάντες

Europi Holdings: Πέρασαν στην Aktorstone τα ακίνητα «CAMPUS» έναντι €45,55 εκ.

Στην Ιαπωνία ο Χ. Μεγάλου με το Agency της Εθνικής Ασφαλιστικής


















