Tsomokos

Στα δύο «σπάει» το Ασφαλιστικό

Βαρύ έχει … πέσει στην κυβέρνηση να περάσει μεμιάς το νέο Ασφαλιστικό. Από τη μια μεριά οι πιέσεις των δανειστών για άμεσες μειώσεις στις κύριες συντάξεις και από την άλλη οι αντιδράσεις των μικρομεσαίων στο ασφαλιστικό χαράτσι 20% στο εισόδημα τους, φαίνεται πως θα οδηγήσει στην παραπέρα «διάσπαση» της εν λόγω παρέμβασης. Σύμφωνα με το [...]

AllSafe
Στα δύο «σπάει» το Ασφαλιστικό

501e4546cf24d6fb64f7401864281f1eΒαρύ έχει … πέσει στην κυβέρνηση να περάσει μεμιάς το νέο Ασφαλιστικό.

Από τη μια μεριά οι πιέσεις των δανειστών για άμεσες μειώσεις στις κύριες συντάξεις και από την άλλη οι αντιδράσεις των μικρομεσαίων στο ασφαλιστικό χαράτσι 20% στο εισόδημα τους, φαίνεται πως θα οδηγήσει στην παραπέρα «διάσπαση» της εν λόγω παρέμβασης.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο:

  • Προτεραιότητα έχει το αμέσως επόμενο διάστημα ( δηλαδή εντός του Φεβρουαρίου ) να κλείσει το πακέτο των παρεμβάσεων 1,8 δις. ευρώ για την περίοδο 2015 -16 με μέτρα ύψους 600-700 εκατ. ευρώ τα οποία δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί . Πιθανότατα, όμως, τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν εκτός από περικοπές σε ΕΚΑΣ, εφάπαξ και μερίσματα, μία μικρή αύξηση στις εργοδοτικές εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και ίσως μία μικρή μείωση  στις επικουρικές συντάξεις άνω των 173 ευρώ (-2% έως -15%).
  • Από εκεί και πέρα το «μεγάλο Ασφαλιστικό», δηλαδή οι παρεμβάσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης των αμοιβών από τις κύριες συντάξεις αλλά και η εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών θα πρέπει να θεσπιστεί έως τέλος Μαρτίου 2016. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να συνδέσει τις μεγάλες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό μαζί με κάποιο ενδεχόμενο αντάλλαγμα υπό τη μορφή μίας ελάφρυνσης του υπέρογκου δημοσίου χρέους.

Προς το παρόν πάντως δημοσίως η κυβέρνηση προειδοποίησε πως αν δεν περάσει η μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου θα έλθει το… χάος. Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, χθες μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ για την 1η επέτειο από την άνοδο του στην εξουσία, προειδοποίησε με «κατάρρευση» του Ασφαλιστικού, αν δεν περάσει το προσχέδιο που έχει προτείνει η κυβέρνηση. Προχθές, η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη, προειδοποίησε με «μειώσεις κύριων συντάξεων», αν δεν περάσει η μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου.

Atladiki

Σχόλια

Φόρτωση...
HDI
Syndea
Newsletter

Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά

Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.

Δεν spamάρουμεΑπεγγραφή ανά πάσα στιγμή+11.000 Εγγεγραμένοι επαγγελματίες

Σχετικά Άρθρα

Insurance Daily

© MORAX MEDIA A.E.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2026

insurancedaily.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής / Διευθυντής: Μωράκης Μιχαήλ

Ιδιοκτησία: Morax Media A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος

Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ

Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672

Email: [email protected], Τηλ: +30 210 9594121