

Τρεις βασικοί αστερίσκοι ακολουθούν το ασφαλιστικό υπερ-ταμείο το οποίο προβλέπεται – βάσει του νόμου Κατρούγκαλου – να συσταθεί στις 1.1.2017 ως «κοινή στέγη» του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ, του ΟΓΑ, του ΝΑΤ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
- Ο πρώτος αστερίσκος αφορά το έλλειμμα με το οποίο θα έχει το εν λόγω ταμείο με το «καλημέρα» της λειτουργίας του. Το έλλειμμα αυτό θα ανέλθει το 2017 στο 1,1 δισ. ευρώ.
- Ο δεύτερος αστερίσκος προκύπτει από το γεγονός ότι το έλλειμμα του 1,1 δισ. ευρώ δεν είναι το …πραγματικό. Και αυτό γιατί σε αυτό έχει προϋπολογιστεί ένα γιγάντιο ποσό της τάξεως του 1,7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα προέλθει από δύο πηγές : Τον κρατικό προϋπολογισμό ως «διορθωτική» χρηματοδότηση (1,3 δισ. ευρώ) και τον «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών-ΑΚΑΓΕ (400 εκατ. ευρώ). Αυτό σημαίνει πως αν το κράτος δεν μπορεί να δώσει το σχετικό «διορθωτικό» κονδύλι , το έλλειμμα του ΕΦΚΑ θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 2,4 δισ. ευρώ με απρόβλεπτες συνέπειες για τις κύριες συντάξεις.
- Γι’ αυτό, ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ έχει ένα ακόμα, τρίτο αστερίσκο που ακούει στο όνομα «ταβάνι» δαπανών . Το «ταβάνι» αυτό κατεβάζει κατά 450-500 εκατ. ευρώ τις δαπάνες προκειμένου να φτάσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι της κυβέρνησης.
Οι αστερίσκοι αυτοί φαίνεται να «δικαιώνουν» την έκθεση που δημοσίευσε το ΔΝΤ την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία, πρέπει να γίνουν μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό γλίτωσαν τις περικοπές που γνώρισαν οι επικουρικές συντάξεις, τα μερίσματα του Δημοσίου αλλά και τα εφάπαξ.
Σχόλια

Cover Insurance & Eurolife FFH: Επιβραβεύοντας την επιτυχία, επενδύοντας στους ανθρώπους
Στην Ιαπωνία ο Χ. Μεγάλου με το Agency της Εθνικής Ασφαλιστικής
Έπεσαν οι υπογραφές ΕΤΕ - Allianz
Δείτε τους 30 φιναλίστ στα Insurance Awards «Φίλιππος Μωράκης» 2026
3P Insurance: Στα 59,1 εκατ. ευρώ η παραγωγή – Στόχος τα 67,5 εκατ. το 2026
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Γ. Καντώρος: Στόχος το 1 δισ. ευρώ ασφάλιστρα & παρουσία σε 10 χώρες

Πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για CrediaBank και Europi Holdings

Η Interamerican παρουσιάζει τη νέα της καμπάνια (video)

Eurolife FFH: 10 χρόνια συμμετοχής στην Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών

Νέα δεδομένα για την ασφαλιστική αγορά φέρνει η χρήση των ΕΠΗΟ

Έπεσαν οι υπογραφές ΕΤΕ - Allianz

Euroins: Η Fitch αναβάθμισε την προοπτική της σε θετική


















