Eurolife

Εξωτερικοί διαχειριστές στα αμοιβαία κεφάλαια των Ταμείων

Διαχειριστές οι οποίοι θα προέρχονται εκτός Ελλάδας προτείνει η Επιτροπή Σοφών για τα αμοιβαία κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων σύμφωνα με το πόρισμα της. Πιο συγκεκριμένα, το πόρισμα προβλέπει τη σύσταση ενός Κεφαλαίου ή Ταμείου για την κάλυψη των ελλειμμάτων των Ταμείων (διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα εδώ). Ειδικότερα, προβλέπει πως η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων , που [...]

Sofos Insurance
Εξωτερικοί διαχειριστές στα αμοιβαία κεφάλαια των Ταμείων

tamia5Διαχειριστές οι οποίοι θα προέρχονται εκτός Ελλάδας προτείνει η Επιτροπή Σοφών για τα αμοιβαία κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων σύμφωνα με το πόρισμα της.

Πιο συγκεκριμένα, το πόρισμα προβλέπει τη σύσταση ενός Κεφαλαίου ή Ταμείου για την κάλυψη των ελλειμμάτων των Ταμείων (διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα εδώ). Ειδικότερα, προβλέπει πως η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων , που ιδρύθηκε το 2001 από το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ, αποτελεί την ιδεώδη λύση για την αποτελεσματική διαχείριση των αποθεματικών και των λοιπών ασφαλιστικών ταμείων.

Τα Ταμεία αυτά θα έχουν την ευχέρεια, ανάλογα με τον όγκο των αποθεματικών τους, να συμμετέχουν σε υφιστάμενα αμοιβαία κεφάλαια ή να συγκροτούν εξαρχής δικά τους αμοιβαία κεφάλαια και να επιλέγουν τις δικές τους επενδυτικές επιτροπές και εξωτερικούς διαχειριστές, σημειώνεται.

Πάντως το Κεφάλαιο ή Ταμείο το οποίο προτείνουν οι Σοφοί θα τροφοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, την περιουσία των Ταμείων, καθώς και από τους συμπληρωματικούς πόρους που θα μπορέσει να κινητοποιήσει το Κράτος, για την περίοδο μέχρι το 2050.

Ένας νέος τέτοιος πόρος μπορεί, λ.χ., να είναι μια εισφορά στους υψηλά αμειβόμενους ή ένας τραπεζικός φόρος ή ένας φόρος στις μεγάλες περιουσίες και γενικά ένας φόρος εκεί που συγκεντρώνεται, παρά την κρίση, ο πλούτος, σύμφωνα με την Επιτροπή Σοφών. Επίσης, στο ταμείο θα μπορούσε να κατευθυνθεί η αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι φορείς από το PSI, σημειώνει η Επιτροπή.

Οι Σοφοί αναφέρουν πως γενικά, οι διαθέσιμοι κρατικοί πόροι πρέπει να κατευθυνθούν, κατά προτεραιότητα, προς τις κατώτατες συντάξεις και προς την εγγύηση της βιωσιμότητας του συστήματος.

interasco
Υδρόγειος

Σχόλια

Φόρτωση...
Imperial Insurance
Cypria Life
Newsletter

Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά

Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.

Δεν spamάρουμεΑπεγγραφή ανά πάσα στιγμή+11.000 Εγγεγραμένοι επαγγελματίες

Σχετικά Άρθρα

Insurance Daily

© MORAX MEDIA A.E.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2026

insurancedaily.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής / Διευθυντής: Μωράκης Μιχαήλ

Ιδιοκτησία: Morax Media A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος

Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ

Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672

Email: [email protected], Τηλ: +30 210 9594121